Vanaf 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Daarom hebben de twaalf Drentse gemeenten op 30 oktober contracten afgesloten met veertien grote zorgaanbieders voor de jaren 2015 en 2016.
Zo kunnen kinderen en jongeren die nu jeugdhulp krijgen, dit ook in 2015 houden. Er worden nog contracten afgesloten met ruim honderd kleine aanbieders. Ook is er op 29 oktober een overeenkomst ondertekend met de Raad voor de Kinderbescherming. Hierin zijn afspraken vastgelegd over samenwerking, uitwisseling van informatie, inzet van jeugdbescherming en optreden bij crisissituaties. Door de nieuwe aanpak voor jeugdhulp wordt de zorg dichtbij het gezin georganiseerd en vanuit één punt gecoördineerd.
Nieuwe opzet
Dat de gemeente verantwoordelijk is, betekent niet dat zij de jeugdhulp zelf gaat uitvoeren. Vanaf 1 januari kunnen inwoners van de gemeente Emmen hiervoor bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) terecht. Indien nodig verwijzen zij door naar specialistische zorg via een zorgaanbieder. Ook kan net als nu jeugdhulp worden ingezet via de school- of huisarts of een medisch specialist. Er wordt meer ingezet op preventie en het vroeg signaleren van problemen. Hierdoor wordt verwacht dat er in de toekomst minder specialistische zorg nodig is. Voor noodsituaties wordt er voor heel Drenthe een speciaal crisistelefoonnummer ingesteld die 24 uur per dag bereikbaar is.