Evelien Zonnevijlle werkt tien jaar bij de gemeente Bergen op Zoom als jeugdprofessional bij Spring Jeugd, met specialisatie multistress- en veiligheidscasuïstiek. Ze is betrokken bij de proeftuin West Brabant West. Evelien vertelt over haar ervaringen met het werken in deze vernieuwende aanpak en de impact die dit heeft op gezinnen en huishoudens (met en zonder kinderen).
"Bij Spring Jeugd zijn zij al sinds 2019 bezig met de doorontwikkeling van de veiligheidsteams, maar de proeftuin zelf is in januari 2023 officieel van start gegaan”, vertelt Evelien. “Dat houdt in dat we tien gezinnen en huishoudens intensief zijn gaan begeleiden door een team van verschillende professionals: zowel een gedragswetenschapper als een professional van Veilig Thuis, Jeugdbescherming en de ggz. In onze regio hebben we begin 2024 gekozen voor een verbreding van de proeftuin en niet voor een verdieping.”
Deze multidisciplinaire samenwerking is volgens Evelien een van de grote voordelen van werken in de proeftuin. "We kijken vanuit verschillende invalshoeken naar de problematiek van een gezin of huishouden, zodat er een veel vollediger beeld van de situatie ontstaat. We beginnen er altijd mee om eerst de oorzaken van de problemen in kaart te brengen middels de verklarende analyse. In onze gezinnen en huishoudens kampen veel mensen met bijvoorbeeld financiële zorgen of huisvestingsproblemen.”
Wel kostte de samenwerking meer tijd. "Iedereen heeft natuurlijk een eigen visie, en het is niet altijd gemakkelijk om het met elkaar eens te worden. Maar dat is ook tegelijkertijd de kracht: door die verschillende perspectieven samen te brengen, kom je tot de beste oplossingen." Het leidt tot het gewenste resultaat: betere zorg voor gezinnen en huishoudens.
Evelien begeleidt momenteel nog vier gezinnen. Eén gezin, een alleenstaande moeder met een ernstig ziek kind, heeft dankzij de intensieve begeleiding grote stappen gemaakt. Een ander voorbeeld is een gezin met vier kinderen, waarvan één een beperking heeft. "Vanwege een crisis moesten we de kinderen met spoed onderbrengen. Gelukkig hebben we binnen het netwerk en een gezinshuis snel een oplossing kunnen vinden. De moeder zit nu in een kliniek om haar leven weer op de rit te krijgen, zodat de kinderen hopelijk snel naar huis kunnen terugkeren."
"Deze gezinnen zijn niet altijd afspraaktrouw, en het kost tijd om de oorzaken van de problemen helder te krijgen. Maar de nieuwe manier van werken maakt echt verschil. Op de oude manier hadden we dit niet zo kunnen doen.”
Toch zijn er ook obstakels. Vooral de samenwerking met de volwassenenzorg blijkt een uitdaging. "Volwassenenbegeleiding werkt vaak met een ander tempo en intensiteit en betrokkenheid dan wij gewend zijn in de jeugdzorg," legt Evelien uit. "Wij moeten soms snel schakelen. Kenmerkend voor de proeftuin is verdragen en vertragen. Dit is een mooi streven maar in een crisis moet er soms snel gehandeld worden."
Daarnaast speelt bureaucratie een grote rol. Evelien vertelt over een hulpverlener vanuit de volwassen hulpverlening die weigerde een moeder te helpen omdat ze zich vaak niet aan de afspraken hield. "Dat is heel pijnlijk, vooral omdat deze vrouw zwaar beschadigd was en duidelijk hulp nodig had. Uiteindelijk heb ik haar zelf aangemeld bij het OGGZ-team (openbare geestelijke gezondheidszorg), ook al was dat niet mijn taak. Maar soms moet je buiten de gebaande paden lopen om mensen echt te kunnen helpen."
De kracht van maatwerk blijkt duidelijk in Eveliens verhaal. "We hebben bijvoorbeeld voor een moeder met ernstige gezondheidsproblemen en haar kind, die ook gezondheidsproblemen heeft, speciaal taxivervoer kunnen regelen. Dat was op de oude manier van werken niet gelukt."
Ook bij een ander gezin, waarvan de zoon dringend medische hulp nodig had, maakte maatwerk het verschil. "Na het omvallen van de huisartsendienst Co-Med zaten duizenden mensen zonder huisarts. Deze jongen heeft de ziekte van Willebrand en het lukte maar niet om een huisarts te vinden.” Uiteindelijk, na verschillende telefoontjes en een keurige mail van Eveliens kant, hebben we toch een huisarts kunnen regelen. “Dat soort maatwerk is essentieel."
Wat Evelien benadrukt, is het belang van luisteren naar de gezinnen en huishoudens en hun stressfactoren in kaart brengen. "Veel collega's werken onder grote druk en hebben daardoor de neiging om te werken volgens protocollen. Maar je moet echt luisteren naar de mensen en hun situatie goed begrijpen om hen effectief te kunnen helpen."
Volgens Evelien is er nog een lange weg te gaan voordat deze nieuwe manier van werken overal volledig is ingevoerd. "Er zijn nog vele stappen te maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit de juiste weg is. Het werkt echt, vooral voor de gezinnen en huishoudens die we anders niet zouden kunnen bereiken."