Maandelijks publiceren zorgaanbieders in de ggz de wachttijden op hun website. Zij leveren deze ook aan bij Vektis. Vektis stelt de wachttijden per zorgaanbieder beschikbaar voor de website kiezenindeggz.nl. Deze website is bedoeld voor cliënten en hun naasten, huisartsen, andere verwijzers en zorgbemiddelaars bij verzekeraars. In deze factsheet geven we een overzicht van de gemiddelde wachttijden t/m februari 2020 in de verschillende regio’s in Nederland.
De regionale hotspot geeft een overzicht van de regio’s en patiëntgroepen waar de wachttijden het kortst zijn (rechtsonder) en waar ze het langst zijn (linksboven). De weergegeven wachttijd is de som van de gemiddelde aanmeldwachttijd en de gemiddelde behandelwachttijd. Om het gemiddelde te bepalen is de wachttijd per diagnosegroep en aanbieder gewogen met het aantal patiënten van de betreffende diagnosegroep dat de aanbieder jaarlijks behandelt.
In de hotspot figuur hierboven staat de gemiddelde totale wachttijd. De aanmeldwachttijd is de tijd tussen eerste contact van de cliënt tot aan de intake, en zou beperkt moeten zijn tot 4 weken. De behandelwachttijd is de tijd tussen de intake en de start van de behandeling, en zou beperkt moeten zijn tot 10 weken. De afgesproken Treeknorm voor de totale wachttijd is daarmee 14 weken.
In de figuur hiernaast bekijk je de totale wachttijden, opgedeeld in aanmeld- en behandelwachttijd. In de praktijk blijkt de aanmeldwachttijd vaak langer te zijn dan de behandelwachttijd.
Bij deze 5 patiëntgroepen zijn de gemiddelde wachttijden in november 2019 langer dan 14 weken:
pervasieve stoornissen
persoonlijkheidsstoornissen
restgroep diagnoses, andere aandoeningen
eetstoornissen
aandachtstekort- en gedragsstoornissen
Nemen de wachttijden toe of af, of zijn ze stabiel? In de figuur tonen we de gemiddelde totale wachttijd, weergegeven vanaf januari 2018.
De gemiddelde wachttijd (wachttijd voor aanmelding en behandeling samen) voor patiënten met een pervasieve stoornis varieert sterk per regio. Om het gemiddelde te bepalen is de wachttijd per aanbieder gewogen met het aantal patiënten met pervasieve stoornissen die de aanbieder jaarlijks behandelt. De meest bekende pervasieve stoornissen zijn autisme en het syndroom van Asperger.
Volgende maand tonen we de wachttijd voor een andere geestelijke aandoening.
Bekijk de GGZ Wachttijden - Hotspot instellingen rapportage