Gemeente Middelburg start 1 maart 2023 met de pilot Connexxion Wmo-vervoersproduct. Het Connexxion Wmo-vervoersproduct is een reisproduct van vervoerder Connexxion. Ongeveer 2000 inwoners van de gemeente Middelburg, die gebruik maken van het Wmo-vervoer, worden benaderd om 12 maanden lang gratis met bussen van Connexxion binnen Zeeland te reizen.
Inwoners krijgen Connexxion Wmo-vervoersproduct naast de verstrekte Wmo-vervoerspas van de gemeente Middelburg.
Met het Connexxion Wmo-vervoersproduct kan de pilot-groep vanaf 1 maart 2023 tot 1 maart 2024 in de daluren (maandag tot en met vrijdag na 09.00 uur) en weekenden gratis gebruik maken van de bussen van Connexxion in de provincie Zeeland (ook Interliner 395 naar Rotterdam) en in de vervoersregio Hoeksche Waard - Goeree Overflakkee.
Deze proef is onder andere een samenwerking tussen de gemeente Middelburg en OV vervoerder Connexxion. De pas is te gebruiken naast de huidige Wmo-vervoerspas.
De inwoners voor deze proef zijn geselecteerd omdat ze gebruik maken van het Wmo-vervoer. Met het Connexxion Wmo-reisproduct wil de gemeente deze reizigers (beter) kennis laten maken met het OV en worden ze ondersteund in het gebruik daarvan. Hiermee hopen we bestaande drempels weg te nemen. Bijvoorbeeld dat het OV als ingewikkeld wordt ervaren of dat het onvoldoende toegankelijk is. De bushaltes, maar ook de Connexxion bussen zijn steeds beter toegankelijk. Ook voor mensen met een beperking. In de afgelopen jaren zijn veel bussen en bushaltes aangepast. Zo is een lage instap vanaf de halte naar de bus bijvoorbeeld mogelijk gemaakt.
Door het verstrekken van het Connexxion Wmo-vervoersproduct wordt de participatie van onze burgers vergroot. Op dit moment zijn de kosten voor het Wmo-vervoer een mogelijke (te hoge) financiële drempel voor mensen om gebruik te maken van het vervoer. Zij blijven daardoor meer thuis dan zij mogelijk zouden willen. Willemien Treurniet: ”Ik vind het belangrijk dat al onze inwoners mee kunnen doen. Door het reisproduct van Connexxion aan deze groep aan te bieden, gaan zij mogelijk meer reizen. Dit kan eenzaamheid voorkomen en zorgt ervoor dat zij beter kunnen participeren.”
Ook kunnen Wmo-klanten besparen op vervoerskosten. Als er meer inwoners, die nu gebruik maken van het Wmo-vervoer, gebruik gaan maken van het OV door middel van de speciale pas, levert dit een kostenbesparing op voor de inwoners. Het reisproduct is namelijk het eerste jaar gratis. Maar ook bij de maximale eigen bijdrage van € 75 per jaar, is het bij gemiddeld één rit per week al voordeliger dan het Wmo-vervoer. Dit komt namelijk uit op € 1,35 per week, ofwel het opstaptarief voor het Wmo-vervoer.
Het minimabeleid wordt nu (nog) niet meegenomen in de pilot. Op dit moment is er een onderzoek voor minimabeleid in voorbereiding. Mogelijk geeft dit onderzoek antwoorden of er een noodzaak is om een minima-vervoerspas in te zetten voor minima. Connexxion heeft ook een gemeentelijk vervoersproduct voor de minima. Het Wmo-vervoersproduct is een afgeleide van het minima vervoersproduct.