Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemengd wonen bevalt LVB-bewoners en studenten goed

In de woonvoorziening De Biltse Grift in Utrecht wonen jonge bewoners met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) samen met twee studenten, onder wie één van Hogeschool Utrecht. Dit gemengde wonen bevalt zowel de bewoners als de studenten erg goed. Patty, LVB-bewoner, raadt het andere leefgroepen met LVB-bewoners van harte aan om samen te wonen met studenten. “Je leert zoveel van elkaar; alleen daarom al is dit initiatief erg goed.”

Hogeschool Utrecht 23 juni 2017

De Biltse Grift is één van de vijf woonprojecten die meedoet in de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen, die begin 2017 van start is gegaan. De werkplaats wil ontdekken hoe goed het mengen van verschillende typen bewoners in de regio Utrecht gaat in de praktijk. Twee lectoraten van Hogeschool Utrecht (HU) behoren tot de initiatiefnemers van de werkplaats: Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening en Participatie, Zorg en Ondersteuning.

Zelfsturend leerhuis

De Biltse Grift, gelegen midden in een woonwijk in Utrecht, telt negentien bewoners. De woonvoorziening is een zelfsturend leerhuis: bewoners doen zoveel mogelijk zelf. De twee studenten wonen in een aparte vleugel, met eigen keuken, douche en toilet. Op die manier hebben ze een stuk privacy en krijgen ze ook de rust om te studeren. Ze betalen geen huur, alleen voor gas en licht.

De LVB-bewoners bezochten eerst een bejaardenhuis in Deventer, waar senioren samenwonen met studenten, om te kijken of het gemengd wonen daar bevalt. Ze raakten enthousiast en besloten dat twee studenten mochten komen wonen in De Biltse Grift. Van de 19 studenten die zich hadden aangemeld, bleven uiteindelijk de huidige twee studenten over, onder wie HU-student Fysiotherapie Iris.

Gelijkheid

Patty ziet als grote voordeel van het gemengd wonen de gelijkheid tussen de bewoners en de studenten. “Zij zijn niet meer dan wij, en andersom. Die gelijkheid voelen we echt. We zijn gewoon huisgenootjes.” Een ander voordeel is dat de studenten kunnen inspringen als de vaste begeleiders even geen tijd hebben. “Dan doen we samen een leuke activiteit. Zo hebben we meegedaan aan de Abrona Run in Leidsche Rijn: dat was twee kilometer hardlopen. De studenten offerden hun vrije zondag op om mee te doen. Soms gaan we ook naar de bioscoop of gaan we bowlen. De studenten doen officieel 20 uur per maand vrijwilligerswerk voor de bewoners, maar in werkelijkheid doen ze zoveel meer.”

Gewone leven komt hier binnen

HU-student Iris ziet als groot voordeel dat de bewoners zien hoe zij als studenten leven. “Ze hebben niet alleen maar LVB-bewoners om zich heen; het gewone leven komt hier binnen via ons.” Iris bespeurt bij zichzelf een verandering in hoe ze in het begin met de bewoners omging en hoe ze dat nu doet. “Toen ik hier kwam, wist ik dat het ging om bewoners met een licht verstandelijke beperking, maar ik had daar helemaal geen beeld bij. Ik dacht dat ze meer beperkt waren dan ze daadwerkelijk zijn. Het zijn zulke normale mensen eigenlijk. Ik zie nog nauwelijks hun beperkingen.”

Of Iris andere studenten zou aanraden haar voorbeeld te volgen? Jazeker, zegt ze stellig, maar ze plaatst wel een kanttekening: “Ik zeg er dan wel bij dat je dit niet kan vergelijken met het leven in een echt studentenhuis. Hier wonen is echt heel anders. Je moet het zelf willen en er achter staan, anders gaat het niet goed. Als je dit alleen doet vanwege het goedkope wonen, dan wordt het moeilijk. De motivatie moet echt uit jezelf komen.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.