Op 30 mei trapt de gemeente Goirle als eerste gemeente in Nederland af met een pilot van de Persoonlijke Gezondheidscheck. Deze week ontvangen 4200 inwoners uit de gemeente Goirle een uitnodiging om online en kosteloos deel te nemen.
De GGD Hart voor Brabant, gemeente Goirle en Huisartsenpraktijk Oranjeplein slaan hiervoor de handen ineen en zetten in op het voorkomen van veelvoorkomende ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten. De innovatieve gezondheidscheck is het resultaat van meerjarig wetenschappelijk onderzoek. Het geeft deelnemers inzicht in hun eigen gezondheid en een persoonlijk advies om zelf mee aan de slag te gaan.
Uniek: totaalbeeld en handelingsperspectief
De check is uniek omdat het zowel medische, welzijns- als leefstijlonderdelen met elkaar combineert. Het geeft deelnemers daarmee een betrouwbaar en compleet inzicht in hun gezondheid en risico’s op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, nierschade en longziekte. De deelnemers vullen de check in via www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/goirle en ontvangen vervolgens een persoonlijk gezondheidsrapport. Daarop zien zij in één oogopslag waar hun mogelijke risico’s zitten. De check combineert deze risico’s met een persoonlijk advies om er zelf mee aan de slag te gaan of met behulp van zorg-, sport- en/of welzijnsorganisaties in hun buurt.
Eric Vingerhoets, huisarts bij Huisartsenpraktijk Oranjeplein is enthousiast:
“De grote aandacht voor gezondheid op zichzelf is goed, maar het kan ook ‘ziekmakend’ zijn als het niet op de juiste manier gebeurt. We zijn allemaal op zoek naar ‘het goede leven’: gezond, maar het moet wel leuk blijven. De Persoonlijke Gezondheidscheck is het antwoord op de wildgroei aan tests en adviezen. Goede en zinvolle preventie bespaart weldegelijk veel leed en ook geld. Ik zie dat elke dag in mijn praktijk. Mensen zijn zich vaak onvoldoende bewust van hun eigen gezondheid en consequenties van ongezond gedrag. Ik verwacht dat de gezondheidscheck hen op goede het spoor kan zetten”.
Zelf als het kan, met hulp als het moet
Deelnemers met een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten krijgen het advies om bij het checkpoint van de huisarts aanvullend hun bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker te laten testen.
GGD investeert in Persoonlijke Gezondheidscheck
De GGD Hart voor Brabant koos de Persoonlijke Gezondheidscheck als één van de innovatie-investeringen voor 2016.
“Het is een unieke en eigentijdse manier om via e-health in te zetten op preventie. Het helpt mensen een totaalinzicht te krijgen in hun gezondheid en leefstijl, maar ook om daar zelf verantwoordelijkheid in te nemen. Dat levert hen niet alleen meer vitaliteit op, maar ook een lagere kans op chronische ziekten. Het sluit aan op onze ambitie om in te zetten op preventie en mensen gezond te houden ,” aldus Judith Piek, projectleider van de GGD Hart voor Brabant.
De GGD breidt de pilot in ieder geval uit naar twee andere gemeenten. En bij succes hopelijk naar alle gemeenten. De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door de Hartstichting.
Goirle eerste gemeente in Nederland
De gemeente Goirle nodigt als eerste gemeente in Nederland op grote schaal inwoners uit voor deelname aan de Persoonlijke Gezondheidscheck. De anonieme onderzoeksgegevens biedt de gemeente informatie op wijk- en kernniveau. Deze data gebruikt de GGD bijvoorbeeld om gezondheidstrends inzichtelijk te maken.
Wethouder Harry van de Ven: “We zijn er trots op dat we als eerste gemeente in Nederland zo'n innovatief middel als de Persoonlijke Gezondheidscheck invoeren. Het past prima bij ons uitgangspunt om een beroep te doen op eigen initiatief van onze inwoners: wat je zelf kunt, moet je ook doen! Voor ons biedt de check ook aanknopingspunten voor gerichte vervolgacties en informatie voor het lokale gezondheidsbeleid. Zo laten we onze lokale situatie beter aansluiten bij de behoeften van onze inwoners. Denk aan de lifestyle coach die inwoners helpt met een gezondere levenswijze in te voeren."
Samenwerkende partners
De Persoonlijke Gezondheidscheck is ontwikkeld door het NIPED Instituut met een samenwerkingsverband van de Landelijke Huisartsenvereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskundigen, gezondheidsfondsen De Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetesfonds, het Longfonds en GGD GHOR Nederland.
Het is een resultaat van meerjarig wetenschappelijk onderzoek. De Persoonlijke Gezondheidscheck wil een landelijke standaard worden.