Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Grip op zorg vanuit de toegang

Er verschijnen geregeld onderzoeken of artikelen over waarom u moet veranderen van inkoopstrategie om binnen de begroting te blijven. Veel regio's in Nederland werken met totaal verschillende inkoopmodellen en behalen toch min of meer vergelijkbare financiële resultaten.

23 december 2021

Door Bart van Eijck en Lammert Mulder

Het goed in beheersing krijgen van uw zorgkosten is echter van veel meer afhankelijk dan van de gekozen inkoopstrategie. Juist in de dagelijkse praktijk liggen de mogelijkheden om in control te komen. Mijn voorkeur gaat uit naar een meer integrale insteek​, namelijk dat oplossingen gevonden worden in zowel de Toegang door de toekenning van hulp en zorg als in het samenspel tussen Toegang en Contractmanagement. Uiteraard na het doorlopen van een deugdelijk inkooptraject.

​​De Inkoop van zorg is veelal gericht op tarieven en volumes. De centrale inkoopafdeling (lokaal en/of regionaal) sluit de contracten via de gebruikelijke procedures, aanbieders vechten voor hun belangen vanuit hun kostenstructuur en continuïteitsvraagstukken en na ondertekening worden de handen geschud en het spreekwoordelijke feestje gevierd. ​Na de ondertekening start het contract per ingangsdatum en gaan de gecontracteerde partijen met elkaar aan de slag.

Medewerkers in de Toegang geven beschikkingen af op basis van hun onderzoek. Hun belang is de beschikbaarheid van de benodigde zorg en zij geven de opdracht zodra het nodig is. Deze opdrachten gaan over het algemeen rechtstreeks naar de aanbieder die op zijn beurt de zorg levert en daarna het declaratieverkeer opstart met het berichtenverkeer. ​

Indien er geen goede koppeling zit tussen dit toegangsproces en de dashboards van de inkoop- en contractmanagementorganisatie, kan het zo zijn dat maanden na de eerste beschikkingen het inzicht ontstaat dat er meer is toegekend dan bedoeld en eventueel overeengekomen. De inkopende organisatie heeft echter de opdrachten verstrekt en de inkopende organisatie zal de declaraties moeten gaan betalen (al naar gelang de afspraken).

​Hierbij kan in de zeer complexe aanvragen sprake zijn van opdrachten met een waarde van enkele honderden tot enkele honderdduizenden euro’s. Opvallend hierbij is dat het toekennen van deze beschikkingen een bevoegdheid is van een individuele consulent en dat hier tot enkele honderdduizenden euro’s aan publieke middelen kan worden toegekend door één medewerker.

​Ik zie hier kansen om meer grip op zorg te organiseren. Door het gehele proces in kaart te brengen dat wordt doorlopen om tot een beschikking te komen, door dit te koppelen aan de monitoringsmogelijkheden op contractniveau en door te analyseren welke verbeteringen er mogelijk zijn om tot een effectievere bewaking te komen in de toegekende beschikkingen en de komende herindicaties. Door integraal te kijken vanuit de disciplines beleid, toegang, financiën, ICT en control krijgt u een goed beeld over hoe de toekenningen nu worden verzorgd bij nieuws als bestaande inwoners en waar u verbeterpotentieel heeft.

​De hele begrotingscyclus die u doorloopt wordt op deze manier gekoppeld aan uw uitvoeringscyclus waardoor u aan het roer komt te staan van de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.