Menu

Zoek op
rubriek
Zorg&Sociaalweb
0

Grote winsten bij commerciële jeugdzorg in Brabant

Jeugdzorgaanbieders in de regio Hart van Brabant maakten in 2018 bij elkaar 100 miljoen euro winst. Vooral commerciële bedrijven verdienden goed, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van journalistiek bureau Follow the Money en het Brabants Dagblad.

Nederlands Jeugdinstituut 21 oktober 2020

Follow the Money en het Brabants Dagblad analyseerden de openbare jaarverslagen over 2018 van 121 gecontracteerde aanbieders van jeugdzorg en begeleid of beschermd wonen. 24 bedrijven maakten meer dan 10 procent winst. Van de commerciële jeugdzorgbedrijven maakte 40 procent meer dan 10 procent winst. De helft van deze commerciële bedrijven verleent onder meer dyslexiezorg. Verder bleek dat tientallen bestuurders van grote stichtingen in 2018 meer verdienden dan de Wet normering topinkomens toelaat. Dat is mogelijk omdat de salarissen vallen onder een overgangsregeling.

In een reportage van het Brabants Dagblad over het onderzoek noemt emeritus hoogleraar openbare financiën Harrie Verbon een nettowinst van 3 tot 4 procent acceptabel. 'Dat is het gemiddelde in de commerciële sector. Je moet een buffer hebben voor mindere tijden en om te kunnen innoveren.'

Verschillende bestuurders van commerciële bedrijven vertellen in de reportage dat het tarief dat ze ontvangen te hoog is voor de zorg die ze bieden. Bij een van hen is het tarief verlaagd, bij een ander niet.

De negen gemeenten in Hart van Brabant kampen intussen met tekorten op hun jeugdzorgbudget. In 2019 kwamen ze samen uit op een tekort van 30 miljoen euro.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.