Handreiking helpt gemeenten bij effectief preventiebeleid
Hoe voorkomt u dat uw inwoners te maken krijgen met financiële problemen of problematische schulden? Gemeenten spelen hierin een cruciale rol. De handreiking ‘Aan de slag met Schuldpreventie’ biedt praktische ondersteuning om deze taak effectiever en structureler aan te pakken.
VNG 1 May 2025
Aan de slag met schuldpreventie
Download
hier de handreiking.
De handreiking ondersteunt gemeenten om integraal en structureel schuldpreventiebeleid op te zetten of verder te optimaliseren. Het bevat naast informatie over schuldpreventie en financieel gezond gedrag ook een concreet stappenplan en veel concrete en praktische handvatten, tips en praktijkvoorbeelden. Daarnaast vinden gemeenten er links naar bruikbaar voorlichtingsmateriaal.
Voorkomen is beter dan genezen
Financiële zorgen hebben vaak grote impact op het leven van inwoners. Ze veroorzaken stress en kunnen negatief uitwerken op allerlei leefgebieden, zoals gezondheid, participatie, gezinsrelaties, mentale vermogens, eenzaamheid en arbeidsproductiviteit. Schuldpreventie richt zich op het voorkomen van dit soort situaties, door inwoners bewust te maken en te ondersteunen bij de grip op hun financiën zodat (problematische)schuldsituaties voorkomen kunnen worden.
Samenwerking is essentieel
Gemeenten hebben een belangrijke rol bij schuldpreventie, maar zij kunnen deze opgave niet alleen vormgeven. Preventie wordt pas echt effectief als gemeenten hun eigen interne afdelingen en partners binnen en buiten het sociaal domein betrekken, zoals scholen, woningcorporaties en werkgevers. In deze handreiking wordt samenwerking in de keten benadrukt en uitgewerkt in stappen en voorbeelden.
Inzoomen op educatie en life events
2 belangrijke invalshoeken in de handreiking zijn financiële educatie en life events. Financiële educatie is het startpunt van preventie. Wanneer dit is ingebed in het onderwijs, ontstaat een brede basis, wordt iedereen bereikt en maak je samen de meeste impact.
Life events zijn belangrijke momenten in een mensenleven die iedereen meemaakt en bekende risicofactoren voor armoede en schulden waar het risico op schulden toeneemt, zoals het bereiken van volwassenheid, werkloosheid of een scheiding. De handreiking biedt concrete stappen, aandachtspunten, aanbevelingen en voorbeelden op beide thema’s evenals achtergrondinformatie en de theorie hierachter.
Aan de slag
De handreiking is direct toepasbaar voor beleidsadviseurs, schuldhulpverleners en ketenpartners. Zo kunnen gemeenten direct aan de slag om financiële zorgen en schulden bij hun inwoners te voorkomen.