De mentale gezondheid in Nederland staat onder druk. Meer dan een derde van de werknemers noemt werkdruk of werkstress als reden voor verzuim. Dit is niet alleen vervelend voor de werknemers zelf, maar ook kostbaar voor organisaties. Een verzuimende collega kan per dag honderden euro’s kosten. Bovendien zijn gelukkige werknemers aantoonbaar productiever. Daarom lanceert het Trimbos-instituut, Expertisecentrum Mentale Gezondheid, de Handreiking Mentale Gezondheid in het MKB. Deze handreiking biedt ondernemers en preventiemedewerkers concrete handvatten voor het creëren van een mentaal gezonde werkomgeving.
In de handreiking vind je een ‘mentale gezondheidsladder’ waarmee je kan bepalen of jouw bedrijf startend, gevorderd of expert is in het creëren van een mentaal gezonde werkomgeving. Ook is er een gespreksformulier in opgenomen met tips en voorbeeldvragen die je kunt gebruiken in het gesprek met medewerkers. Ten slotte ontdek je met de krachtenveldanalyse wie jou binnen of buiten jouw organisatie kan helpen bij het verbeteren van de mentale gezondheid. Denk daarbij aan de arbodienst, een bedrijfsarts of collega’s.
Uit gesprekken blijkt, dat veel MKB’ers denken dat er in hun organisatie geen sprake is van werkstress. Tegelijk draait het in het MKB vaak om aanpakken en hard werken. Ook is er soms sprake van een personeelstekort, wat voor een hogere werkdruk kan zorgen. Meer dan 34% van de werknemers geeft inmiddels aan, dat werkdruk of werkstress reden is voor verzuim. Met de mentale gezondheidsladder, kun je nagaan waar jouw organisatie staat op het gebied van mentale gezondheid. En wat je kan doen om ‘hoger op de ladder’ te komen.
Soms zien MKB’ers stress als een privéprobleem of vinden ze het moeilijk om over mentale gezondheid te praten. Tegelijk weten we, dat iedere euro die je investeert in het proactief en organisatiebreed bouwen aan mentale gezondheid in je bedrijf gemiddeld zo’n 6x zoveel kan opleveren (Bron: Deloitte, 2020). Bovendien zijn mensen 12% productiever als ze gelukkig zijn (Bron: University of Warwick, 2009). Het loont dus om het gesprek aan te gaan. Om daarbij te helpen, staan er in het gespreksformulier in de handreiking tips en voorbeeldvragen opgenomen. Die maken het makkelijker om het gesprek met collega’s aan te gaan.
Uit onderzoek blijkt dat 41% van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Oorzaken van werkstress zoals een gebrek aan autonomie (42%) en conflicten op het werk (26%) spelen een grote rol (bron: TNO). Maar werkstress hoeft niet de norm te zijn en werken aan de mentale gezondheid in je bedrijf hoef je niet alleen te doen. Het krachtenveld voor mentale gezondheid in jouw bedrijf helpt je hierbij. Denk hierbij aan de arbodienst, bedrijfsarts of collega’s. Met de krachtenveldanalyse in de handreiking breng je in kaart welke ondersteuning jij kan inzetten.
De Handreiking Mentale Gezondheid in het MKB is hier te vinden.