Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Handreiking voor passend beschikken in Wmo en Jeugdwet

Er is een nieuwe handreiking beschikbaar op het gebied van de Wmo en de Jeugdwet. Deze gaat over het inrichten van een beschikkingsproces dat ruimte biedt voor het bieden van flexibele, korte én langdurige ondersteuning van inwoners.

VNG 15 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Doelgroep van de handreiking

De Handreiking verrassend passend is ontwikkeld als onderdeel van het leertraject Verrassend Passend, waarin verschillende gemeenten participeren. De handreiking richt zich op medewerkers die het beschikkingsproces van de gemeentelijke toegang tot de Wmo en de Jeugdwet willen verbeteren.

Praktische tips voor flexibele ondersteuning

De handreiking biedt praktische tips voor het toepassen van een passende looptijd van de beschikking in de Wmo 2015 en de Jeugdwet, afgestemd op de behoeften van de inwoners en de aard van de langdurige hulp en ondersteuning. De handreiking helpt gemeenten hun beschikkingsproces zo in te richten dat zij voldoen aan de wet, terwijl ondersteuning zo flexibel mogelijk kan worden ingezet. Daarmee is de handreiking een waardevol hulpmiddel om de systeemwereld beter aan te laten sluiten op de werkelijkheid van de inwoners met een ondersteuningsbehoefte.

Resultaat enquête: handreiking voorziet in aan behoefte

De VNG vroeg gemeenten afgelopen zomer hoe zij de looptijd van een Wmo-beschikking bepalen. De enquête geeft inzicht hoe gemeenten invulling geven aan passend beschikken in de Wmo, en welke ondersteuningsvragen zij daarbij hebben. Aan een handreiking als deze bleek veel behoefte, aangezien 45% van de ondervraagde gemeenten bezig is met het herzien van hun beschikkingsproces. Gemeenten denken daardoor nog beter aan te kunnen sluiten bij de zorgvraag van de inwoners, ook het terugdringen van administratieve lasten is een veel gehoorde ambitie. Zie ook: VNG-bericht 'Uitkomsten enquête passend beschikken in de Wmo' (30 september 2024)

Naar beschikkingsvrij werken

De VNG ziet dat het naleven van de huidige wet- en regelgeving rond het beschikkingsproces de gewenste transformatie in langdurige hulp en ondersteuning en ondersteuning kan belemmeren. Veel gemeenten willen graag af van het verplicht beschikken en willen beschikkingsvrij werken voor bepaalde vormen van (langdurige) ondersteuning. De Handreiking verassend passend helpt gemeenten om toch binnen de huidige regels ruimte te vinden voor maatwerk in langdurige hulp en ondersteuning.

Leertraject Verrassend Passend

De ontwikkeling van de handreiking is onderdeel van het leertraject Verrassend Passend. Met dat traject streven VNG en Ketenbureau i-Sociaal Domein ernaar om ‘een passende looptijd van de beschikking’ in de hele Wmo tot norm te maken. Lees meer: Passend beschikken – Verrassend passend

Te verwachten producten

De komende maanden komen binnen het leertraject nog een aantal aanvullingen op de handreiking beschikbaar. Er wordt een infographic ontwikkeld die de informatie uit de handreiking beeldend maakt, en ook doen we suggesties voor aanpassingen in de gemeentelijke verordening of beleidsregels. Verder delen we later ook interessante resultaten van deelnemende gemeenten aan het leertraject.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.