Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Het belang van het meten van cliënttevredenheid in de zorg: uitdagingen en oplossingen

Het meten van cliënttevredenheid in de zorg is een cruciaal aspect van het leveren van kwalitatief hoogwaardige zorg, passend bij een resultaat gerichte aanpak. Want wanneer is het resultaat van een zorglevering behaald? Vaak is dit wanner de cliënt zelf tevreden is over de zorg die hij of zij heeft gekregen, maar ook wanneer hij of zij aangeeft hierna met minder zorg weer verder te kunnen.

Stipter 20 mei 2023

Cliënttevredenheidsonderzoek is een veelgebruikte manier om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de zorg die wordt geleverd en waar verbeteringen nodig zijn. Maar het is vaak niet eenvoudig om cliënttevredenheid goed te meten, wat maakt het lastig en hoe kun je hiermee omgaan?

Hoe wordt cliënttevredenheid gemeten?

Het meten van cliënttevredenheid in de zorg begint met het opstellen van de juiste vragen die relevant zijn voor de specifieke zorg die wordt geleverd. Dit wordt vak gedaan door een gestandaardiseerde enquête te gebruiken of door een op maat gemaakt enquête te ontwikkelen. Vervolgens wordt deze enquête verspreid onder de cliënten, bijvoorbeeld via e-mail of via de post. Minder vaak wordt gekozen voor een persoonlijke benadering: via de telefoon of middels huisbezoek.

Het vinden van de juiste methode om de enquête te verspreiden is een belangrijke uitdaging. Cliënten zijn vaak druk bezig en kunnen de enquête over het hoofd zien of geen tijd hebben om deze in te vullen. Vaak is het een afweging tussen voldoende respons (kwantiteit) en de kwaliteit van individuele beoordelingen (o.a. betrouwbaarheid van de meting). Een andere uitdaging is het formuleren van de juiste vragen die relevant zijn voor de specifieke zorg die wordt geleverd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vragen de behoeften van de cliënten weerspiegelen en dat ze niet te breed of te smal zijn.

Interpretatie van gegevens: wat zeggen de cijfers?

Het verzamelen van de gegevens is slechts de eerste stap. De gegevens moeten worden geanalyseerd en geïnterpreteerd om inzicht te krijgen in de tevredenheid van de cliënten en om eventuele problemen of verbeterpunten te identificeren. Eén van de complicerende factoren is dat cliënten vaak terughoudend zijn om een negatief oordeel te geven uit angst dat dit negatief zal doorwerken in de zorg die zij ontvangen. Ze kunnen zich ook afvragen of hun feedback echt zal worden gebruikt om de zorg te verbeteren. Het is daarom belangrijk om cliënten te verzekeren dat hun feedback wordt gewaardeerd en dat het wordt gebruikt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Door open en eerlijk te communiceren met cliënten, kunnen zorgverleners een vertrouwensband opbouwen en de bereidheid van cliënten vergroten om eerlijke feedback te geven.

Conclusie

Het meten van cliënttevredenheid in de zorg is een belangrijk aspect van het leveren van kwalitatief hoogwaardige zorg. Het kan helpen om problemen te identificeren en verbeteringen aan te brengen om de tevredenheid van cliënten te verhogen. Daarbij is interpretatie van de data minstens zo belangrijk als enkel het verzamelen ervan.

Hoewel het meten van cliënttevredenheid uitdagend kan zijn, kunnen zorgverleners en -instellingen met de juiste, persoonlijke aanpak en communicatie ervoor zorgen dat cliënten bereid zijn om een eerlijk oordeel te geven. Dit vraagt wel om de focus te verleggen van kwantiteit naar de kwaliteit van de respons.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.