De website van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) biedt verschillende films en documentaires online aan, waarvan een groot aantal gratis te bekijken is. Nu u door de coronacrisis meer tijd dan normaal thuis doorbrengt heeft Sociaalweb voor u een lijst gemaakt met boeiende documentaires en films die aansluiten bij het sociaal domein, zorg en welzijn.
Matt Houghton - Engeland - 2015 - 10 min - Europese Première Panorama
Deze film volgt John Graham, een man die via cryptogrammen in The Guardian 55 jaar lang vertelt over zijn ziekte. Graham heeft een ongeneeslijke vorm van kanker en verwerkt zijn ziekteverloop in kleine delen van de cryptogrammen, om zo zijn publiek op de hoogte te houden van zijn gezondheid. Pas later ontdekt Graham wat voor een indruk hij heeft achtergelaten op zijn vele volgers door de jaren heen, die de puzzels oplosten aan de ontbijttafel, op het kantoor en op andere talloze plekken. In deze film is uitsluitend de stem van Graham te horen, een resultaat van de interviews en filmfragmenten die opgenomen zijn door de Engelse filmmaker Matt Houghton.
Jorge Leandro Colás - Argentina - 2008 - 80 min - International Premier - Panorama
Deze film geeft een beeld van hoe het er aan toe gaat in gasthuis Retiro, een opvanghuis voor daklozen met zo’n tweehonderd bedden, in Buenos Aires. De film volgt de verhalen van verschillende bewoners, die zich buiten of binnen de muren van het opvanghuis afspelen. Retiro biedt haar inwoners medische zorg, maaltijden en een douche.
Anne Milne – Schotland – 2011 – 24 min - International Premiere - Panorama
De film Agnes en Nancy gaat over twee vrouwen die met dementie worden gediagnosticeerd voor hun zestigste levensjaar. Beide vrouwen hebben moeite met de veranderingen van hun lichaam en geest en vinden steun in hun vriendschap. Het gaat over de zoektocht van een nieuwe identiteit en de moeilijkheden die hierbij gepaard gaan. Agnes en Nancy halen alles uit het leven wat er in het heden nog in zit, zoals tuinieren en yogaën. De film is dan ook optimistisch en er wordt op een open manier over dementie gepraat.
Catherine van Campen – Nederland – 2009 – 19 min – Wereldpremière – Kids & Docs
Deze film volgt twee broers, Arjun en Drona, en hun leven in Amsterdam. De jongste, Drona, heeft autisme en dit brengt verschillende uitdagingen en vragen met zich mee. Arjun vraagt zich dan ook af hoe het leven van Drona in de toekomst zal zijn, qua school en qua baan. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Arjun en geeft via de normale draai van het leven een kijkje in een autisme.
Yuval Orr - Frankrijk, Duitsland, Nederland, Verenigde Staten – 2018 - 90 min – Interactive
Deze film gaat over onze relatie met werk en geld, waarbij het basisinkomen wordt belicht. Verschillende voorbeelden worden getoond, van de Cherokee-indianen in North-Carolina tot de workaholics in Tokio. Het is een interessante documentaire-reeks die keer op keer een kritische vraag oproept over de waarde van geld in onze maatschappij.