De gemeente Barneveld kent verschillende specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld dak- en thuislozen en arbeidsmigranten, waarvoor onvoldoende adequate betaalbare huisvesting beschikbaar of toegankelijk is. Barneveld presenteert maatregelen om de huisvestingsmogelijkheden uit te breiden en de toegankelijkheid te verbeteren.
Vanwege de beperkte (of soms ontbrekende) huisvestingsmogelijkheden zoeken deze specifieke groepen hun toevlucht tot allerlei ongewenste woonsituaties, zoals het illegaal wonen in bedrijfspanden, het permanent wonen op recreatieparken, onderhuur, etc. Hoe groot de groep is, valt niet altijd met zekerheid te zeggen, blijkt uit het onderzoek dat de gemeente Barneveld deed. De exacte omvang van het aantal dak- en thuislozen is bijvoorbeeld moeilijk te bepalen en heeft ook alles te maken met de herkomst.
De groep die uit de gemeente Barneveld zélf afkomstig is, wordt op minder dan vijf personen geschat; de overige dak- en thuislozen komen van buitenaf. Over de groep arbeidsmigranten zijn meer gegevens bekend; het gaat hierbij om zo’n 300 personen. Ook zijn er groepen die weliswaar worden geacht zelf geschikte woonruimte te zoeken (waaronder huishoudens die vanwege echtscheiding of huiselijk geweld op zoek zijn naar ruime), maar vanwege onvoldoende betaalbaar aanbod in de knel komen ondanks de inspanningen van onder andere Woningstichting Barneveld die voor een aantal urgente gevallen binnen de afgesproken termijnen huisvesting biedt.
Maatregelen
Het college van burgemeester en wethouders presenteert naar aanleiding van het onderzoek de volgende maatregelen om de huisvestingsmogelijkheden uit te breiden en de toegankelijkheid ervan te verbeteren.
Realiseren van aanvullende betaalbare woonvormen
Stimuleren van de realisering van betaalbare (zelfstandige en onzelfstandige) woonvormen, in het bijzonder in de huursector;
Onderzoeken van de mogelijkheden die leegstaande kantoor- en bedrijfspanden bieden;
Bekijken of de (ver)nieuwbouw van (kleine) wooneenheden, woonstudio’s en dergelijke kunnen worden getoetst op hun geschiktheid voor de huisvesting van een aantal specifieke doelgroepen.
Communicatie en voorlichting over woningaanbod voor specifieke doelgroepen
Inzichtelijker maken van het aanbod van (zelfstandige of onzelfstandige) huisvesting;
Aanschrijven van eigenaren van bestaande complexen met betaalbare kleine studio’s, wooneenheden met de vraag om één of meer wooneenheden (voor een bepaalde periode) voor deze doelgroepen te reserveren;
Overleg met uitzendorganisaties die bemiddelen in de huisvesting van arbeidsmigranten én met bedrijven over hun bijdrage in de huisvesting van hun medewerkers.
Samenwerking in de huisvesting van thuislozen
Overleg met Bemoeizorg Barneveld om dak- en thuislozen die niet uit Barneveld komen, terug te laten keren naar hun regio van herkomst;
Inzichtelijker maken van de huisvestigingsbehoefte, waarbij sprake is van toezicht door instanties en Bemoeizorg Barneveld én het bieden van een steunstructuur in combinatie met het begeleiden naar werken, het inschrijven voor een huurwoning en het leiden van een meer gereguleerd leven.
Wonen op recreatieparken
Voortzetten van het huidige handhavingsbeleid (de gemeente wil specifieke doelgroepen niet op recreatieterreinen huisvesten, maar – in samenspraak met Bemoeizorg Barneveld en andere instanties – voor dak- en thuislozen die niet uit Barneveld afkomstig zijn, inzetten op de terugkeer naar de eigen gemeente.
Nieuwe prestatieafspraken met Woningstichting Barneveld
Maken van nieuwe prestatieafspraken – naar aanleiding van de in 2016 op te stellen Woonvisie – met Woningstichting Barneveld, onder andere over de huisvesting van specifieke doelgroepen in relatie tot overige doelgroepen die ook een beroep willen doen op de sociale huurvoorraad.