Impulsbudget sociale infrastructuur is bekend
De lijst met de verdeling van het impulsbudget sociale infrastructuur 2025 is gepubliceerd door het ministerie van SZW. Hierin kan elke gemeente zien hoeveel budget ze dit jaar ontvangt om de sociale infrastructuur te versterken.
VNG 13 May 2025
Bekijk de
verdeling van het impulsbudget per gemeente.
Verdeling via decentralisatie-uitkering
Het impulsbudget wordt verdeeld via een decentralisatie-uitkering binnen het gemeentefonds. Het wordt overgemaakt naar de grootste gemeente in het samenwerkingsverband. Sommige gemeenten zijn niet aan een sociaal ontwikkelbedrijf verbonden en ontvangen daarom een eigen budget. De hoogte van het bedrag wordt bepaald op basis van de maatstaf ‘doelgroepenregister gemeentelijke doelgroep’.
Wat is het impulsbudget?
Het impulsbudget is er om gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven toekomstbestendig te maken. Dat is nodig omdat het bieden en begeleiden naar werk van mensen uit de Participatiewet de komende jaren financiële druk met zich meebrengt.
Het rijk en de VNG verwachten in 2026 heldere visieplannen. De VNG stimuleert gemeenten actief bij het opstellen van deze plannen. Zodat ook in een sterk veranderende arbeidsmarkt zoveel mogelijk mensen die extra begeleiding nodig hebben aan het werk kunnen.
Ondersteuning van Adviesteam en lerende netwerken
Naast het impulsbudget biedt het ministerie van SZW ook praktische ondersteuning. Zo komen er handreikingen en staat er een specialistisch Adviesteam Sociale Infrastructuur klaar om strategisch, financieel en juridisch mee te denken met gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven. Ook zetten Cedris en Divosa lerende netwerken op die de uitwisseling van kennis en ervaring tussen gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven bevorderen.
Zie ook:
Structurele investering in beschut werk