Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met: Anne Marie Weggelaar, bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg

Hoogleraar Anne Marie Weggelaar doet onderzoek naar het succes van zorgnetwerken, de invloed van cultuur en gedrag op de transformatie, en de rol van (technologische) innovaties. Zorg&Sociaalweb sprak met Weggelaar over haar nieuwe functie en de grote uitdagingen.

27 juli 2022

Waarom heb je voor deze nieuwe functie gekozen?

Ik ben intrinsiek gemotiveerd en wil graag de zorg verbeteren. Het is fantastisch dat ik de kans heb gekregen om met 27 top-klinische ziekenhuizen onderzoek te doen. Ik ga met hen samen experimenteren met nieuwe processen, services en producten. Hopelijk kunnen we samen bijdragen aan snelle opschaling van innovaties. Op die manier kunnen we samen met alle partners in de keten zorgen voor goede zorg, ook op langere termijn.

Waar komt je interesse voor de zorg vandaan?

Ik ben al ‘jong’ het vak ingerold. Als 15-jarige had ik een bijbaan als voedingsassistente in het ziekenhuis. Ik wilde graag bijdragen aan de zorg voor patiënten. De opleiding tot verpleegster en later verpleegkundige was dan ook een logische vervolgstap.

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je nieuwe functie?

Tijd. Soms droom ik van zo’n tijdverdrijver die Hermelien Griffel van professor Anderling kreeg in de Harry Potter-boeken. Hermelien kon daarmee de tijd terugzetten, zodat ze meerdere vakken tegelijkertijd kon volgen. Voor mijn nieuwe functie is 8 uur per week gereserveerd. Op een goede manier alle ziekenhuizen en promovendi ondersteunen vind ik een uitdaging.

Waar zie je goede voorbeelden om te volgen binnen de zorg?

Ze zijn overal, maar we zijn ons er vaak niet van bewust. Onderzoek naar Rebels leiderschap leerde mij dat heel veel verpleegkundigen, artsen en paramedici bezig zijn om dingen op te lossen voor goede patiëntenzorg. Ze doen dat alleen vaak ‘onder de radar’, en dat maakt leren van goede voorbeelden ingewikkeld. Zelf houd ik ervan om onderzoek te doen vanuit het Appreciative Inquiry-perspectief (waarderend onderzoeken). Dan krijg je zicht op goede praktijken.

Als u niet in deze sector werkzaam was, welk beroep had u dan het liefst beoefend?

Ik denk chocolatier, ….. al is een ontspannende hobby ook heel fijn.

Wie of wat inspireert je en waarom?

Mensen die in staat zijn om altijd een ‘derde weg’ te zien, dus out-of-the-box-oplossingen kunnen vinden.

Welk boek raad je iedereen aan?

Dat zijn er heel veel. Voor ‘beginners’ in het veranderkundige domein zijn Leren veranderen van Hans Vermaak en Léon de Caluwé en Veranderen als samenspel van Jaap Boonstra een goede start. Voor meer kennis over innoveren is Biodesign: The Process of Innovating Medical Technologies van (onder andere) Paul Yock, Stefanos Zenios en Josh Makower een fantastisch ‘how to’-boek. Verder heeft het boek Compassionate Leadership van Michael West mij vorig jaar veel aan het denken gezet. En op het gebied van vaardigheden heb ik veel geleerd van Socrates op sneakers van Elke Wiss. Een belangrijke les uit dit boek: stel een vraag, in plaats van het hebben een mening.

Welke eigenschap bewonder je het meest in anderen?

Mensen die goed focus kunnen aanbrengen.

In de rubriek In Beweging  houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, de zorg- en welzijnssector. Lijkt het u leuk om net als Anne Marie Weggelaar mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via koen@berghauserpont.nl . Wij laten u graag aan het woord! 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.