Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In Gesprek met Pieter Paardekooper, Principal Consultant bij Significant Public

Na meer dan tien jaar te hebben gewerkt bij diverse gemeenten maakte Pieter Paardekooper de overstap naar Significant Public. Als Principal Consultant probeert hij nu maatschappelijke impact te maken op lokaal, regionaal én landelijk niveau binnen het sociaal domein. Zorg&Sociaalweb sprak met hem over de nieuwe verhoudingen tussen professional en beleidsmaker, de invloed van de coronacrisis op zijn loopbaan en het wegbreken uit systemen.

18 februari 2022

Interviews

Interviews

Waarom bent u als Principal Consultant bij Significant Public gestart?

Ik ben jarenlang ambtenaar geweest bij verschillende gemeenten, maar ik heb deze banen altijd afgewisseld met functies bij een onderzoek- en adviesbureau en regionale of landelijke organisaties. Na de coronatijd wilde ik toch nog eens een baan in de consultancy overwegen. Het laatste halfjaar vóór deze overstap was al een tussenvorm: ik was vanuit de gemeente Steenbergen als Brabant Consultant werkzaam in projecten bij onder andere de gemeente Breda. Brabant Consultants is een interessant nieuw concept waarbij senior gemeenteambtenaren in interimfuncties worden ingezet bij andere gemeenten in West-Brabant. Bij de gemeente Breda was ik onder meer projectleider voor het LSI-project, dat zich richt op complexe situaties in wijken. Significant Public vroeg mij toen om kennis te maken en dat leidde tot deze nieuwe carrièrestap.

Wat voor ervaring neemt u mee vanuit uw eerdere loopbaan?

Voor mijn nieuwe functie is het vooral interessant dat ik ruim elf jaar aan ervaring in strategische beleids- en managementfuncties meeneem vanuit de gemeenten. Terwijl je als ambtenaar daar vaak vast zit in de bestaande systemen en structuren, stap je daar als consultant juist uit en kijk je daar van buitenaf naar.

Bij Significant Public was ik meteen gegrepen door de maatschappelijke betrokkenheid en de overtuiging om de wereld net weer wat mooier te maken. Vanuit onze onderzoeken en adviezen ontwikkelen we een brede blik, omdat we dit op verschillende niveaus doen. Ik vind het heel mooi hoe de kracht van verschillende expertises wordt gebundeld en van waarde kan zijn voor het beleid en de systemen van gemeenten. En vooral binnen het sociaal domein.

Welke uitdagingen ziet u binnen het sociaal domein?

Ik zie mensen op de werkvloer keihard werken, maar vastlopen in de systemen die we zelf gebouwd hebben. We houden elkaar in een wurggreep, en weinig mensen durven echt los te laten. Wat ik heel goed vind om te zien is dat Significant meewerkt aan projecten om dit te veranderen; op lokaal niveau in de wijken, maar ook op landelijk niveau met bijvoorbeeld de Handreiking SAS zonder emvi. Samen met de mensen op de werkvloer en met de inwoners zelf willen we zoveel mogelijk weer terug naar het gewone leven. Genormaliseerd, met een centrale rol voor onze welzijnsorganisaties, in een slimme samenwerking met eerste- en tweedelijnszorg.

Eenvoudig is het overigens niet! Ieder systeem kent zijn voor- en nadelen. Wel zou ik gemeenten willen vragen: wat zou je helemaal anders doen als je opnieuw mocht beginnen? Het belangrijkste element daarin is wat mij betreft dat we door de toenemende complexiteit van problemen terugvallen op de praktische wijsheid van onze professionals in het voorliggende veld. Blauwdrukken volstaan niet meer. De verhouding tussen beleidsmaker en professional verandert. De beleidsmaker vertrouwt voortaan op de oplossing van de professional, want de professional kent zijn cliënten het beste. De beleidsmaker kan vervolgens de hulp die de professional nodig acht mogelijk maken met zijn beleid.

Hoe ziet uw doorsnee dag eruit?

Mijn dag is altijd erg afwisselend en dat vind ik ook heel fijn aan dit werk. Ik werk aan projecten of offertes en overleg hierover met collega’s en klanten. Dan hebben we het over de toekomst en manieren om dit bedrijf nog mooier te maken. Ik ben ook regelmatig onderweg. De ene dag werk ik thuis, de andere dag op kantoor. We vinden het belangrijk om elkaar als collega’s te blijven ontmoeten, juist in deze tijd.

Als u niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had u dan het liefst beoefend?

Als tiener wilde ik wel architect worden. Ik realiseer me nu dat ik het misschien wel ben, maar dan niet zoals ik het toen had bedacht. Ik vond het leuk om dingen uit te denken en mooi en kloppend te maken. Maar ik vond de technische vakken te lastig, omdat ik op dat moment nog niet heel gemotiveerd was voor school. Het is toch goed gekomen.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

Dat vind ik een lastige vraag. Ik heb een brede interesse, maar weinig tijd om boeken te lezen. Een film als The Big Short over de kredietcrisis spreekt me wel aan. Wat mij altijd interesseert zijn boeken, films of documentaires over hoe mensen kunnen vastzitten in systemen en hoe lastig het is daar uit te breken.

In de rubriek  In Beweging  houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, de zorg en het welzijn. Lijkt het u leuk om net als Pieter Paardekooper mee te werken aan onze rubriek  In gesprek met een beweger ? Geef het door via  info@sociaalweb.nl , wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.