De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet zelf onderzoek naar het dodelijke steekincident op donderdag 2 januari in Den Dolder. Een 76-jarige vrouw werd daarbij doodgestoken. De verdachte is een patiënt van een kliniek van Fivoor in Den Dolder.
Snel na de steekpartij nam Fivoor al contact op met de inspectie. Fivoor kondigde toen zelf al een intern onderzoek aan. Maar de inspectie doet daarnaast ook eigen onderzoek. Dit omdat de maatschappelijke commotie groot is over wat er is gebeurd.
Meestal vraagt de inspectie aan de betrokken zorgaanbieder om zelf onderzoek te (laten) doen naar een ernstig incident of een calamiteit. Daar leert een zorgaanbieder het meeste van. De inspectie beoordeelt zo’n onderzoek vervolgens wel met een onafhankelijke blik.
Maar soms stelt de inspectie een eigen onderzoek in. Bijvoorbeeld:
Als er bij een incident of calamiteit sprake is van dwang in de zorg (bijvoorbeeld fixatie, isolatie, gedwongen medicatie).
Als de zorgaanbieder een eigen onderzoek niet kan (laten) uitvoeren.
Als een incident of calamiteit leidt tot grote maatschappelijke commotie.
De grote maatschappelijke commotie is nu aanleiding voor de inspectie om zelf onderzoek te doen.
Fivoor heeft laten weten dat op prijs te stellen. De onafhankelijkheid van het onderzoek staat dan niet ter discussie.
De inspectie zal met vele betrokkenen spreken en documenten bekijken over beslissingen die eerder zijn genomen. Wanneer het onderzoek is afgerond, is nu nog niet te zeggen. Ook omdat betrokkenen de gelegenheid krijgen op concept-conclusies te reageren. De inspectie hoopt binnen een half jaar met een eindrapport te komen.