De gecertificeerde instellingen (GI’s) trekken zich terug uit het landelijk programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Dat laten ze vandaag weten aan staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport). De GI’s zijn het niet eens met de ontwikkelrichting die de staatssecretarissen in november gezamenlijk naar buiten brachten. De richting is volgens de GI’s enkel een structuurwijziging en doet daarmee onvoldoende recht aan de verbetering van de bescherming van kinderen, gezinnen en huishoudens.
Vijf jaar geleden ging het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming van start. Het doel was om gezinsgerichter, eenvoudiger en transparanter samen met en rondom het gezin te werken. En om de rechtsbescherming van kinderen en gezinnen in de jeugdbescherming beter te waarborgen.
Paul Janssen, namens de GI’s: “Het Toekomstscenario gaf de kans om de jeugdbescherming te verbeteren. Via proeftuinen konden we het samenwerken rondom gezinnen als het ware opnieuw uitvinden. We lieten bestaande structuren en regels even los. Kinderen, maar ook hun gezinnen en hun behoeften waren het vertrekpunt. En daar omheen organiseerden we alle hulp die nodig was in één team. Zo haalden we allerlei extra loketten voor mensen weg, verbeterde de samenwerking tussen hulpinstanties en konden de problemen binnen gezinnen in de basis worden aangepakt.”
Hoewel de proeftuinen mooie resultaten lieten zien, is in de gekozen ontwikkelrichting toch weer de structuur als vertrekpunt genomen. Jammer, vindt Janssen: “Dit hebben we vaker gezien in de jeugdzorg. In feite zitten we nu met een platte reorganisatie naar 25 regionale veiligheidsteams. Van de oorspronkelijke uitgangspunten blijft weinig overeind. Doodzonde voor al die kinderen en gezinnen die beter verdienen.”
Janssen benadrukt dat de GI’s nog altijd achter de ambities van het Toekomstscenario staan. De GI’s blijven daarom in de proeftuinen op lokaal niveau werken aan de verbetering van de bescherming van kinderen en gezinnen. Het is voor hen cruciaal dat de jeugdbescherming in de toekomst voor het hele gezin hulp mag inroepen, niet alleen voor kinderen. “We zien vaak dat schulden en armoede, huisvesting, verslaving of GGZ-problematiek bij ouders de oorzaak zijn dat gezinnen bij ons terecht komen,” aldus Janssen. “Als de oorzaken van die problemen in gezinnen niet kunnen worden aangepakt, is het dweilen met de kraan open en kan de jeugdbescherming haar maatschappelijke opdracht niet uitvoeren.”
“Ook moeten we af van al die verschillende loketten. Zo krijgt een gezin momenteel te maken met instanties als Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de GI’s. Vaak doen deze instanties ook nog overlappend werk. Dit is veel te ingewikkeld en onduidelijk voor mensen en zorgt voor wachtlijsten. Daarom zeggen wij: eenvoudiger en transparanter in het belang van kinderen en gezinnen.” Als laatste pleiten de GI’s voor een centrale aansturing. Deze moet zorgen voor meer landelijke uniformiteit en duidelijkheid. Dat komt de rechtsbescherming van alle betrokkenen ten goede.
De GI’s roepen de staatssecretarissen op om hun besluit te herzien. Janssen: “Betere bescherming van kinderen en gezinnen moet weer leidend zijn in de keuzes die gemaakt worden. Daarom vragen we de opdrachtgevers heel duidelijk: herzie het besluit. Tot die tijd zien we helaas geen andere mogelijkheid dan uit het landelijke programma Toekomstscenario te stappen.