Plaats het gezin voorop, stem specialistische hulp beter af en zet in op gemeenschappen en de beschermende werking daarvan. Dat zijn uitgangspunten van de transformatie van de jeugdhulp in Lelystad. Uit de begrotingsmonitor blijkt dat dit leidt tot grip op de kosten.
“Het vertrekpunt van Lelystad is dat ouders regie hebben en houden. De aanpak is gericht op een effectieve en duurzame ondersteuning van jeugdigen in een veranderende samenleving”, aldus Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra. Wethouder Financiën Dennis Grimbergen: “Als wij kijken naar de begrotingsmonitor, dan werpt de aanpak van de jeugdhulp in Lelystad zichtbaar vruchten af wat leidt tot grip op kosten.
Op 15 oktober 2024 stelde de gemeenteraad van Lelystad de uitgangspunten vast om te komen tot de transformatie van de jeugdzorg. In 2025 is het uitvoeringsprogramma vastgesteld. In het uitvoeringsprogramma staan acties om te komen tot een doelmatige en rechtmatige financiering van jeugdhulp. Doelmatigheid betekent aansluiten bij de vraag van ouders en jeugdigen. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld stoppen met wat niet werkt. Op deze manier zet Lelystad in op een passende hulpverlening in een veranderende samenleving.
Lelystad is trots op gemeenschappen in de stad waarin mensen elkaar bijstaan en voor elkaar zorgen. Deze netwerken of ‘communities’ hebben hun bestaansrecht bewezen en zijn onmisbaar binnen de transformatie van de jeugdhulp. Daarom zijn er in het uitvoeringsplan acties gericht op het versterken en ondersteunen van deze ‘communities’. Hierbij richt de gemeente zich allereerst op gezin en netwerken. Hierbij tekent Lelystad aan dat de gemeente oog houdt voor specifieke situaties waarin meer hulp nodig is, waaronder specialistische jeugdhulp.
Het vertrekpunt van Lelystad is dat kinderen thuis opgroeien. In situaties waarin dat echt niet kan, zorgen we voor een passende plek. Het gezin heeft de leiding. Lelystad hanteert een aanpak waarbij gezinnen de regie voeren over hun eigen situatie, ondersteund door hun netwerk en communities. Indien nodig kunnen professionals aanvullend ondersteunen.
Het uitvoeringsprogramma Samen voor de Jeugd is mede met inbreng van inwoners en professionals tot stand gekomen. Via straatinterviews zijn circa 150 inwoners gesproken. In twee bijeenkomsten is gesproken met circa 90 professionals die in Lelystad actief zijn en anderen zoals ervaringsdeskundigen en leden van de Cliëntenraad Sociaal Domein. Deze participatietrajecten zijn een onmisbaar onderdeel geweest bij het tot stand komen van het uitvoeringsprogramma. Ook voor het vervolg bij de uitvoering wordt de stad betrokken, bijvoorbeeld door inwoners en professionals met werksessies te betrekken.