Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0

Jeugdhulp kan beter overweg met corona-aanpak

Grote jeugdhulpinstellingen hebben de gevolgen van de coronacrisis nu beter onder controle dan direct na de uitbraak in maart. Wel leveren veel instellingen minder jeugdhulp dan normaal. Dat blijkt uit de tweede coronaquickscan van de Jeugdautoriteit, die is afgenomen in de tweede helft van mei.

Nederlands Jeugdinstituut 11 juni 2020

Instellingen hebben meer duidelijkheid over wat de maatregelen voor hen betekenen en hebben zorg op afstand georganiseerd. Het helpt ook dat de maatregelen deels zijn versoepeld, blijkt uit de quickscan. Tegelijkertijd zijn er ook nog zorgen en knelpunten.

Het meest genoemde knelpunt is de complexiteit van het werk als gevolg van alle coronamaatregelen. Daarnaast maken veel instellingen zich grote zorgen over de afname van verwijzingen en nieuwe instroom. Ook nam de zorgcapaciteit af door de anderhalvemetermaatregelen. Sommige behandelingen waren daarom in mei niet mogelijk of gingen gepaard met kwaliteitsverlies. Inmiddels zijn de coronaregels weer versoepeld.

De mate waarin zorg is uitgevallen, verschilt sterk. Krap een derde van de instellingen levert 0 tot 10 procent minder jeugdhulp dan normaal; ruim een derde levert 10 tot 30 procent minder. 13 procent levert meer dan 30 procent minder hulp. Instellingen melden een afname in ambulante begeleiding en behandeling, dagbehandeling, groepsbehandeling en logeren.

Verder noemt een deel van de organisaties de afwikkeling van steunmaatregelen door de gemeente als knelpunt. Een derde van de instellingen ervaart een omvangrijke toename van administratieve lasten. Ook klagen instellingen over gebrek aan uniformiteit tussen gemeenten in de afhandeling en is in een aantal gevallen nog niet duidelijk hoe de afhandeling is geregeld.

Het aantal ziektegevallen onder het personeel valt de instellingen mee. Thuiswerken en zorg op afstand organiseren gaat beter dan veel respondenten vooraf dachten. De beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen kwam echter te laat op gang en uitputting en stress bij de medewerkers nemen toe.

Aan het onderzoek werkten bestuurders en directieleden van 56 grote jeugdhulpinstellingen mee.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.