Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming verbetert ondersteuning en bescherming voor slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. De VNG is daarom erg blij dat staatsecretarissen Struycken en Karremans samen met ons richting hebben gekozen voor verdere uitwerking van het Toekomstscenario.
Onderdeel van de richting die we inslaan is dat de regionale veiligheidsteams ingericht worden als eigenstandige, publiekrechtelijke organisaties onder decentrale aansturing. De teams worden georganiseerd op de geografische schaal van de 25 veiligheidsregio's.
De regionale veiligheidsteams gaan samenwerken met de lokale (wijk)teams. Inwoners kunnen bij de lokale teams op een laagdrempelige manier hulp en ondersteuning krijgen. Het regionaal veiligheidsteam helpt met kennis, kunde en bevoegdheden op het gebeid van onveiligheid en ontwikkelingsbedreiging. In dit team worden de functionaliteiten en bevoegdheden van de GI’s, Veilig Thuis en de een deel van RvdK samengebracht, zodat gezinnen niet van instelling naar instelling hoeven te gaan.
Wat niet onder decentrale aansturing komt te vallen is de jeugdreclassering. De uitvoering hiervan wordt een rijksverantwoordelijkheid. De bewindspersoon is namelijk volgens de huidige wetgeving verantwoordelijk voor de uitvoering van de door de rechter opgelegde strafmaatregel.
Waarborging van jeugdreclasseringexpertise in het regionaal veiligheidsteam wordt verder uitgewerkt, waarbij verschillende opties worden beschouwd, inclusief de positionering van de jeugdreclasseringsmedewerkers binnen het regionaal veiligheidsteam.
Het gaat bij jeugdreclassering namelijk vaak om dezelfde problematiek en dezelfde gezinnen. Bij positionering binnen het regionaal veiligheidsteamzijn er meer mogelijkheden om gezinsgericht te werken. Er wordt dan beter aangesloten bij de hulp- steun en zorgstructuren van de maatschappelijke partners en van de partners in het zorg- en veiligheidsdomein. Bovendien is het dan beter mogelijk de straf in te bedden in een doorlopende aanpak met aandacht voor preventie en re-integratie.
We streven ernaar om de verdere uitwerking en implementatie van het Toekomstscenario zo snel mogelijk voort te zetten, inclusief de benodigde wet- en stelselwijzigingen. We roepen het kabinet daarom op om met de voorjaarsnota middelen voor de transitie beschikbaar te stellen.
Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is ontwikkeld omdat de ondersteuning en bescherming aan kinderen, gezinnen en huishoudens beter kan en moet. Het scenario gaat uit van 4 pijlers: gezinsgericht, rechtsbeschermend en transparant, eenvoudig en lerend. Inmiddels wordt de nieuwe werkwijze volgens het Toekomstscenario al toegepast in proeftuinen. Deze blijken succesvol: gezinnen en kinderen worden beter en sneller geholpen en kinderbeschermingsmaatregelen worden voorkomen.