Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Kosten ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg stijgen in 2025

De kosten van langdurige zorg stijgen dit jaar naar verwachting met 7,2% naar bijna € 38 miljard. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Zorginstituut Nederland op basis van declaratiegegevens van zorgkantoren.

Zorginstituut Nederland 4 July 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen met 5,9% naar € 62,5 miljard. Daarmee stijgen deze kosten minder hard dan in 2024, toen de stijging 8,2% was.

Hoogste stijging kosten binnen langdurige zorg in de ggz

Binnen de langdurige zorg stijgen de kosten van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) het hardst, met naar schatting 9,1%. In de gehandicaptenzorg gaat het om een verwachte toename van 8,9% vergeleken met vorig jaar, en in de ouderenzorg om 7,4%.

Aantal verbeteringen in de zorg voor kwetsbare ouderen

De geschatte kostenstijging van het basispakket van de zorgverzekering in 2025, is geraamd op basis van declaratiegegevens van zorgverzekeraars. De kosten lijken minder hard te gaan groeien dan vorig jaar, toen de stijging op 8,2% uitkwam. Een aantal opvallende ontwikkelingen volgens de voorlopige schatting van het Zorginstituut zijn stijgende kosten voor geriatrische revalidatiezorg voor kwetsbare ouderen en eerstelijnsverblijf. Eerstelijnsverblijf is kortdurend verblijf in een zorginstelling. Ook zijn stijgende kosten te zien voor geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen, waaronder trajectzorg voor kwetsbare ouderen. Deze kosten stijgen gezamenlijk met 12,1%. Deze stijging is te verklaren doordat het sinds 1 januari 2025 makkelijker is geworden voor kwetsbare ouderen om revalidatiezorg thuis te ontvangen. Daarnaast is de vergoeding voor deze zorg ook niet meer beperkt tot een half jaar. Een andere verbetering die in 2025 is ingegaan, is de zogeheten trajectzorg voor thuiswonende, kwetsbare ouderen met een complexe zorgvraag. Bij trajectzorg neemt de specialist ouderengeneeskunde voor die complexe vragen tijdelijk de zorg over van de huisarts. Trajectzorg wordt bekostigd uit de geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen.

De geschatte kostenstijging bij eerstelijnsverblijf komt door een tariefsverhoging voor deze kortdurende verblijfszorg in 2025 door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). En door ruimere mogelijkheden voor verpleging en verzorging in de laatste levensfase.

Meer tijd voor de patiënt bekostigd voor alle huisartsen in Nederland

Binnen de huisartsenzorg ziet het Zorginstituut een kostenstijging door de invoering van de ‘Meer tijd voor de patiënt’-regeling. Deze regeling komt voort uit een van de initiatieven uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) om de zorg meer passend te maken. Met deze regeling kunnen huisartsen meer tijd voor de patiënt inzetten. Hierdoor krijgen huisartsen nu overal in het land een consult van 15 minuten betaald, waar dit voorheen 10 minuten was. Meer tijd voor de patiënt verlicht de druk op de huisarts en helpt de kwaliteit van zorg verder verbeteren.

Daling van kosten in kraamzorg

Het Zorginstituut signaleert op basis van de declaraties tot nu toe, een daling van de kosten van kraamzorg met 3,6%. Een verklaring hiervoor ontbreekt nog. In figuur 2 staan per zorgsector de stijgingen en daling beschreven, zoals die geschat zijn voor 2025 vergeleken met 2024.

Picture 1

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.