Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Leerlingenvervoer, hoe zit dat juridisch?

Alle kinderen en jongeren moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Dit is het uitgangspunt van passend onderwijs. Die plek kan op de school zijn waar de ouders hun kind aanmelden. Is dit niet mogelijk? Dan moet er een andere reguliere- of speciale school worden gevonden, die de begeleiding wel kan bieden. In sommige gevallen is de afstand naar de school groot, of kan het kind wegens zijn structurele beperking niet zelfstandig naar school. Ouders kunnen dan een beroep doen op leerlingenvervoer.

23 november 2016

  • Gemeenten kunnen bij de beoordeling van de aanvraag voor leerlingenvoer rekening houden met de van de ouders redelijkerwijs te vergen inzet.

  • Gemeenten mogen bij het beoordelen van de aanvraag eventuele adviezen van deskundigen betrekken die voor de beoordeling van de aanvraag van belang zijn. Bijv. kan de leerling zelfstandig reizen.

  • Leerlingenvoer wordt vergoed op basis van de kosten van het vervoer naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school van de soort waarop een leerling is aangewezen vanwege een lichamelijke, verstandelijke, psychologische of zintuigelijke beperking. Als een leerling naar het bijzonder onderwijs gaat vanwege een bepaalde godsdienstige richting of levensbeschouwing speelt dat ook mee. Onderwijskundige methoden worden niet als richting gezien.

  • Voor leerlingen die staan ingeschreven bij het speciaal onderwijs en (zelfstandig) met het openbaar vervoer kunnen reizen, kan de gemeente een afstandsgrens vaststellen van maximaal 6 km. Als de afstand korter is, kunnen ouders geen aanspraak maken op bekostiging van het vervoer.

  • Als het inkomen van ouders van leerlingen van basisscholen en speciale scholen voor basisonderwijs boven een bepaalde grens ligt, mag een drempelbedrag in rekening worden gebracht. Bij een afstand van woon-school van meer dan 20 km kan aan ouders van leerlingen van basisscholen een inkomensafhankelijke bijdrage worden gevraagd. Het drempelbedrag en de inkomensafhankelijke bijdrage gelden niet als de leerling vanwege een handicap niet zelfstandig kan reizen.

  • Ouders kunnen leerlingenvervoer aanvragen door indiening bij de gemeente van een volledig ingevuld formulier.

  • Indien ouders het niet eens zijn met de beslissing van een gemeente kunnen zij in bezwaar en beroep gaan.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.