Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Meer discriminatie op grond van handicap gemeld

Het aantal meldingen van discriminatie op grond van handicap en chronische ziekte neemt toe. Bij de antidiscriminatievoorzieningen (adv’s) werd in 2018 vaker dan ooit tevoren melding gemaakt van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte: 596 meldingen, ofwel 14 procent van het totaal. Onder andere discriminatie rondom werk, onderwijs, vervoer, toegang tot goederen en diensten en wonen is bij wet verboden. Toch komt het nog veel voor.

Ieder(in) 3 mei 2019

Grotere meldingsbereidheid

Meer meldingen betekent niet automatisch dat er vaker sprake is van discriminatie. Het betekent dat meer mensen een vermoeden van discriminatie melden. En dat ziet Ieder(in) als iets positiefs. Mensen met een beperking gingen er vroeger eerder vanuit dat de ontoegankelijkheid van de maatschappij aan henzelf lag. Tegenwoordig zijn mensen zich meer bewust dat de samenleving een inspanning moet leveren. Die bewustwording en het gevoel je klacht te kunnen melden, is belangrijk in de emancipatie van mensen met een beperking of chronische ziekte.

VN-Verdrag en Wet gelijke behandeling


De invoering van het VN-verdrag Handicap in 2016 is daarvoor belangrijk geweest. Het heeft er toe geleid dat de mensenrechten van mensen met een beperking in Nederlandse wetgeving worden meegenomen. Mensen met een beperking hebben met het VN-verdrag en de uitwerking daarvan in de Wet Gelijke Behandeling meer wettelijke grond om voor hun eigen rechten op te komen. Naast arbeid, onderwijs, vervoer en wonen, is het sinds 2017 ook mogelijk om discriminatie bij de toegang tot goederen en diensten te melden.

Gelijke kansen


Voor een inclusieve samenleving is het fundamenteel dat mensen op alle gebieden dezelfde kansen krijgen, ondanks hun beperking of chronische ziekte. Discriminatie heeft niets te maken met de intentie waarmee het gebeurt, het gaat om het effect ervan. Die gevolgen zijn verstrekkend en het werkt als vergif op inclusie. Bewustwording aan de kant van mensen met een beperking is een kant van het verhaal, maar de samenleving bewust laten worden van stereotype beelden die leiden tot discriminatie is een belangrijke tweede. Voor inclusie is heldere wetgeving belangrijk. Ieder(in) blijft zich inzetten voor een samenleving waar er voor iedereen plek is en discriminatie in de kiem wordt gesmoord.

Ieder(in)-directeur Illya Soffer werd over discriminatie door EenVandaag geïnterviewd. Bekijk de reportage hier.

Dit rapport geeft inzicht in de discriminatie-incidenten en -meldingen die in Nederland in 2018 door een officiële instantie zijn geregistreerd.

Heb je zelf een vermoeden van discriminatie? Meld het dan. Dat kan lokaal bij een antidiscriminatiebureau, of landelijk bij het College voor de Rechten van de Mens.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.