Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0

Meer geld naar jeugdbescherming om problemen op te lossen

In de Voorjaarsnota van het kabinet is extra geld vrijgemaakt voor de jeugdbescherming. Dit jaar komt er 43 miljoen euro extra bij. Vanaf volgend jaar gaat het om structureel 50 miljoen euro extra. Het kabinet zet hiermee naar eigen zeggen ‘een belangrijke stap om de problemen in deze sector structureel op te lossen’.

Gemeente.nu 3 mei 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het geld is onder meer bedoeld voor de verlaging van de werkdruk voor jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders, waarover recent afspraken met de sector zijn gemaakt. De jeugdbeschermers krijgen minder kinderen en gezinnen onder hun hoede, waardoor zij meer tijd krijgen om hen beter te helpen.

Invulling

Deze meest kwetsbare kinderen en gezinnen moeten in de toekomst ook vaker kunnen rekenen op een vaste jeugdbeschermer, zegt minister Weerwind van Rechtsbescherming. Ook voor vermindering van de administratieve rompslomp kan het geld worden ingezet. De precieze invulling van de besteding van het extra budget wordt nog verder uitgewerkt.

Jeugdbescherming

De jeugdbescherming staat al jaren onder druk. In een snoeihard rapport somde de Algemene Rekenkamer de blijvende tekortkomingen nog eens op. De wachttijden zijn niet korter geworden, kinderen en kwetsbare gezinnen krijgen niet (tijdig) de hulp die ze nodig hebben, de totale uitgaven zijn niet gedaald en de administratieve last voor hulpverleners niet afgenomen. Ook het geduld van de Tweede Kamer en gemeenten voor verbetering van de jeugdzorg, waar jeugdbescherming onder valt, raakt op.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.