Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is voor ongelijke beloning, blijft de loonkloof bestaan. Het College zag de afgelopen maanden zelfs een stijging in het aantal meldingen over ongelijke beloning. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Monitor Discriminatiezaken die vandaag is gepubliceerd. In totaal kreeg het College 44 meldingen en 5 verzoeken om een oordeel over dit onderwerp. Recentelijk nog dienden twee vrouwelijke rechters en Bureau Clara Wichmann een klacht in bij het College vanwege de ongelijke beloning van vrouwelijke rechters en officieren van justitie.
Vanaf dit jaar wordt de Monitor Discriminatiezaken elk halfjaar digitaal uitgebracht. In het dashboard kan je alle cijfers vinden van 2024 en voorgaande jaren. Dit nieuwsbericht licht twee belangrijke bevindingen uit: ongelijke beloning en de opvolging van oordelen.
In de eerste helft van 2024 ontving het College 1.076 meldingen van mensen die zich gediscrimineerd voelen. De meeste meldingen gingen over de discriminatiegronden geslacht (288), handicap en chronische ziekte (211) en ras (206). Daarnaast zijn bij het College 312 oordelen aangevraagd. Deze verzoeken gingen met name over de discriminatiegronden handicap en chronische ziekte (86), geslacht (59) en ras (48). In 52 zaken heeft het College een oordeel uitgesproken. In 54 procent van deze oordelen werd discriminatie vastgesteld.
Meer meldingen en verzoeken om een oordeel
Het College zag de afgelopen maanden een stijging in het aantal meldingen en verzoeken om een oordeel over ongelijke beloning. Daarnaast waren er in totaal vier zittingen over dit onderwerp. Zo oordeelde het College bijvoorbeeld in deze zaak dat er sprake was van ongelijke beloning tussen twee beveiligers bij Defensie. De loonkloof is dus nog steeds niet gedicht: vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 13 procent minder dan mannen.
Vorig jaar heeft de Europese Commissie een nieuwe wet voor loontransparantie aangenomen. Deze wet verplicht werkgevers om transparant te informeren over beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Het gebrek aan transparantie blijkt namelijk een van de belangrijkste belemmeringen te zijn voor het dichten van de loonkloof. Uiterlijk 7 juni 2026 moet de richtlijn in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd.
Werkgevers zijn zich niet altijd bewust van het feit dat bepaalde maatstaven, die niet direct een verband met geslacht lijken te hebben, in de praktijk vaker in het nadeel van vrouwen uitpakken. Zoals aansluiten op het laatst verdiende salaris of de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris. Voor werkgevers is er dus werk aan de winkel als het gaat om bewustwording over gelijke beloning. Het College biedt daarbij ondersteuning, bijvoorbeeld door het geven van tips voor een eerlijk en transparant beloningsbeleid.
Uit de monitor blijkt ook dat het melden van discriminatie loont. Veel organisaties waar discriminatie is vastgesteld volgen namelijk de aanbevelingen van het College op. In de eerste helft van 2024 nam 85 procent van de organisaties maatregelen naar aanleiding van het oordeel. Deze maatregelen zijn gericht op het voorkomen en bestrijden van discriminatie.
Een goed voorbeeld hiervan is de opvolging van een instelling binnen de geestelijke gezondheidszorg. Deze instelling discrimineerde een vrouw op grond van handicap en chronische ziekte vanwege het weigeren van haar assistentiehond in de kliniek. Na het oordeel stelde de organisatie een nieuw beleid op waarin staat dat assistentiehonden welkom zijn. Ook maakte de organisatie een plan om medewerkers hierover te informeren.