Het Nederlands Jeugdinstituut, BMC Onderzoek en Stimulansz hebben speciaal voor en samen met gemeenten de onafhankelijke Benchmark Jeugd ontwikkeld, die in februari 2015 van start gaat. De Benchmark geeft een integraal beeld van de inrichting van het jeugdbeleid, de maatschappelijke resultaten en levert actuele sturings- en managementinformatie.
Gemeenten krijgen met de Benchmark Jeugd inzicht in de mate waarin ze in staat zijn om hun belangrijkste jeugddoelstellingen te realiseren. Met deze resultaatmeting kunnen gemeenten hun raden informeren over de voortgang, de resultaten en de effecten van het Jeugdbeleid. De Benchmark Jeugd komt via een online applicatie beschikbaar.
Met de visuele weergave van de resultaten en de mogelijkheid om zelf analyses en vergelijkingen te maken kunnen gemeenten goed inspelen op de informatiebehoefte van bestuur en raad. De benchmark past in een reeks van eerder ontwikkelde gemeentelijke onderzoeksinstrumenten zoals de Benchmark WMO en de Benchmark Werk en Inkomen.
Integraal beeld
De Verkenning Informatievoorziening Sociaal Domein en beleidsinformatie jeugd van het ministerie van VWS zorgen voor inzage in de omvang van het jeugdhulpgebruik. De Benchmark Jeugd sluit aan bij deze centrale informatievoorziening en brengt daarnaast de volgende gegevens in beeld:
Inkomsten van de gemeente voor jeugdbeleid en jeugdhulp.
Uitgaven aan de ondersteuning van de jeugdhulp. Hieronder vallen uitvoerings- en formatie- en programmakosten.
Beleids- en organisatiekeuzes rond toegang, contractering, bekostiging, samenwerking en risicomanagement. Verschillen in uitgaven en aantallen kunnen hiermee worden verklaard.
Landelijke outcome-indicatoren beschikbaar via CBS, zoals gezondheid, onderwijs, gedrag en risico’s en huisvesting.
Optioneel maatschappelijke uitkomst: participatie, zelfredzaamheid, eenzaamheid, informele zorg en hulp, beoordeling van voorzieningen en van het contact met de gemeente
Op www.benchmarkjeugd.nl vindt u meer informatie en een aanmeldformulier.