Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Nieuwe telling voor meer inzicht dak- en thuisloosheid

In ons land ontbreekt het zicht op omvang en aard van de groep dak- en thuisloze mensen. Daardoor kan geen effectief beleid worden gemaakt voor de aanpak van dak- en thuisloosheid. Om dit te veranderen, zijn Hogeschool Utrecht en Kansfonds een pilot gestart met een nieuwe telling van dak- en thuisloze mensen.

VNG 22 mei 2023

Niet of onvoldoende meegeteld

Kinderen, vrouwen, arbeidsmigranten, mensen zonder verblijfspapieren en economisch dakloze mensen worden in de huidige monitoring niet of onvoldoende meegeteld. Om de groep dak- en thuisloze mensen goed in kaart te brengen, maken Kansfonds en Hogeschool Utrecht gebruik van de de zogeheten ETHOS-methode.

Gebrek aan volwaardige huisvesting

ETHOS staat voor 'European Typology of Homelessness and Housing Exclusion', de methode en hanteert een definitie waarbij dakloosheid wordt gezien als een gebrek aan volwaardige huisvesting. Daar vallen dus ook mensen onder die nu vaak onder de radar blijven zoals de jongere die bij bekenden op de bank slaapt of de gescheiden vrouw die overdag werkt en de nachten in haar auto doorbrengt. Maar ook mensen die binnen een maand dakloos dreigen te worden omdat ze een instelling of gevangenis verlaten of hun huis worden uitgezet zonder dat zij zicht hebben op een passende woonoplossing worden meegeteld.

Eerste telling in Noordoost-Brabant

De eerste telling vond op 16 mei plaats in Noordoost-Brabant, met Oss en 's-Hertogenbosch als centrumgemeenten. Aan de telling neemt een breed palet van organisaties deel met naast maatschappelijke opvangorganisaties bijvoorbeeld ook buurthuizen, kerken, woningcorporaties en maatschappelijk werk.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.