Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Ombudsman: 'Problemen in vrouwenopvang nog niet opgelost'

De knelpunten rond regelingen en procedures voor cliënten van de vrouwenopvang, zijn nog niet opgelost. Dat constateert de nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na gesprekken met onder meer de gemeenten en vrouwenopvanglocaties die in 2017 betrokken waren bij zijn onderzoek Vrouwen in de knel.

Huiselijkgeweld.nl 31 januari 2019

De ombudsman zal daarom dit voorjaar de stappen die het ministerie van VWS zet ter uitvoering van zijn aanbevelingen uit Vrouwen in de Knel intensief volgen. In mei publiceert hij daarover een terugblikonderzoek.

Vrouwen in de knel

In 'Vrouwen in de knel' concludeerde de ombudsman onder meer dat het regelen van een eigen inkomen voor vrouwen in een vrouwenopvanglocatie complex is, dat hun schulden tijdens de opvang vaak verder toenemen en dat de hulpverlening aan hun kinderen lang op zich laat wachten. Verder is het voor vrouwen in de vrouwenopvang nog steeds zeer moeilijk om door te stromen naar een huurwoning. Ook bij het aanvragen van toeslagen of een verblijfsvergunningen lopen zij nog altijd tegen problemen aan. Hij deed een dringend beroep op het ministerie van VWS en de gemeenten om de knelpunten die tot deze problemen leiden op te lossen.

Grote stappen

"Er is nog te weinig verbeterd,” stelt Van Zutphen nu, "want vrouwen in de vrouwenopvang lopen nog steeds tegen problemen aan. Dat moet snel veranderen en het ministerie van VWS moet daarin het voortouw nemen. Daarom verwacht ik van het ministerie dat het dit voorjaar grote stappen zet."

De Nationale ombudsman verwacht zijn terugblikonderzoek naar de knelpunten in de vrouwenopvang op 9 mei te publiceren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.