Kan ondersteuning van pleeggezinnen met het Mockingbird Family Model ook in ons land helpen bij succesvolle pleegzorgplaatsingen? Dat verkennen Stichting Kinderpostzegels, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) en Kennisbureau ter Meulen.
Pleegzorgorganisaties, pleeggezinnen- en jongeren, gezinshuizen, gemeenten én andere stakeholders worden betrokken, o.a. tijdens gesprekken, bijeenkomsten en webinars. Daarnaast worden lessons learned uit de andere landen onderzocht. De resultaten worden in september 2020 gepresenteerd.
Elk kind heeft recht op een veilig thuis om gelukkig in op te kunnen opgroeien. Helaas, zijn er jaarlijks zo’n 23.000 kinderen in Nederland die in een pleeggezin verblijven, omdat ze niet of tijdelijk niet bij hun ouders kunnen wonen. Pleegouders zetten zich in voor deze kinderen door hen in hun gezin op te nemen.
Het pleegouderschap is niet makkelijk en ingrijpend voor alle leden van het gezin. Pleegkinderen zijn vaak getraumatiseerd en door hun gedragsproblemen kan de druk zo hoog oplopen, dat pleegouders stoppen met de zorg voor hun pleegkind. Veel pleegkinderen worden daardoor herhaaldelijk overgeplaatst van gezin naar gezin.
In meerdere landen worden pleeggezinnen succesvol ondersteund met het Mockingbird Family Model. Het van oorsprong Amerikaans model werkt vanuit de veronderstelling ‘It takes a village to raise a child’. Zes tot tien pleeggezinnen worden gekoppeld aan een zogenaamd hub home: een (voormalig) pleeggezin dat getraind en betaald wordt om andere gezinnen bij te staan met een luisterend oor en advies. Het hub home organiseert maandelijkse familiedagen, themabijeenkomsten, trainingen, en de pleegkinderen kunnen er gepland en ongepland logeren. Recente Engelse onderzoekscijfers laten zien dat 1 van de 5 pleegouders zou zijn gestopt met pleegzorg als zij niet onderdeel zouden uitmaken van het Mockingbird family programma.
"Wij helpen elkaar door moeilijke momenten heen. Daardoor kunnen we het werk blijven doen."
-Conny, pleegouder in GB, over haar ervaringen met het Mockingbird Family Model.
In 2018 werd 28% van de pleegzorgplaatsingen voortijdig afgebroken. 14% van de pleegouders stopte helemaal met pleegzorg, terwijl in Nederland al een structureel tekort aan pleeggezinnen is. Uit onderzoek blijkt dat een gebrek aan ondersteuning een belangrijke rol speelt bij het besluit van pleegouders om te stoppen met pleegzorg. Zij hebben behoefte aan praktische steun, scholing, contact met andere pleegouders en willen af en toe even kunnen bijtanken.