Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Online magazine: De menselijke maat

In een open brief vergeleek Mark Rutte Nederland ooit met een vaasje. Het is een baken van trots, maar tegelijkertijd fragiel. “Daarom moeten we het met 17 miljoen mensen vasthouden. Die niet alleen geluk voor zichzelf en anderen willen, maar ook bijdragen aan het geluk van een ander – zomaar een ander”, aldus de minister-president.

Zorg&Sociaalweb 8 juni 2021

Sommige mensen zijn echter niet in staat dat vaasje met twee handen stevig vast te houden. Vanwege een zorgbehoefte, sociaal-economische problemen, maar ook vanwege star overheidsbeleid en een haperende uitvoering van dat beleid. In onze verzorgingsstaat zou je verwachten dat juist deze mensen optimaal ondersteund worden, maar helaas wordt het hen te vaak moeilijker dan makkelijker gemaakt. We hebben de afgelopen tijd gezien waar dat toe kan leiden. Daarom staat in deze editie de vraag centraal hoe we de samenleving weer menselijker maken voor zij die kwetsbaar zijn en passende hulp verdienen, maar dat niet krijgen. Zodat ook zij hun geluk terugvinden. Hoe brengen we de menselijke maat terug?

Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Daan de Neef (VVD) reflecteren op hun eigen menselijke maat. Wat is er nodig voor menselijker beleid in het sociaal domein, en wat willen zij in Den Haag doen om dat voor elkaar te krijgen?

Als Nationale ombudsman heeft Reinier van Zutphen vanaf het begin gezien hoe de relatie tussen overheid en burger verhardde. In een interview vertelt hij wat volgens hem nodig is kwetsbare burgers de hulp te bieden die zij nodig hebben, en welke rol de ombudsman daarin kan spelen.

De menselijke maat is geen nieuw vraagstuk, maar al duizenden jaren oud. In een mini-college vertelt IPW-onderzoeker Albert Jan Kruiter wat wij kunnen leren van klassieke denkers als Aristoteles en Protagoras bij het praktisch toepassen van de menselijke maat.

Minder isolatie en repressie, meer samenwerking en gelijkheid. Eddy de Bruin (Curess) en Elise Melker-Steenbergen (Pluryn) passen vanuit dat adagium de menselijke maat toe in hun praktijk. Daarin spelen hun eigen ervaringen een belangrijke rol.

De trias politica zou de burger zoveel mogelijk vrijheid en bescherming tegen de overheid moeten bieden, maar het tegenovergestelde lijkt te gebeuren. In een bijdrage beschrijft hoogleraar Albertjan Tollenaar hoe de menselijke maat juist spaak loopt in die scheiding der machten, en welke oplossingen mogelijk zijn.

Als we het over de menselijke maat hebben, gaat het vooral over mensen die verstrikt raken in wet- en regelgeving. Jacqueline Bakker en Rob de Rek (Factum) vertellen hoe de menselijke maat een passende rol kan spelen binnen het al dan niet toekennen van voorzieningen en begeleiding in het sociaal domein.

Om de menselijke maat toe te kunnen passen is het belangrijk om te weten hoe (on)tevreden de burger is over de ondersteuning die hij/zij krijgt. ZorgFocuz-onderzoekers Arjan Rozema, Jochem Duinhof en Jet van der Meer betogen hoe cliëntervaringsonderzoek kansen biedt voor een betere aansluiting tussen beleid op de behoeftes van de burger.

Wij wensen u veel leesplezier en wijsheid toe.

Matthijs van Dam – Zorg&Sociaalweb

Lees het magazine De menselijke maat

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.