Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, zittingsplaats Leeuwarden, heeft vandaag beslist op het hoger beroep dat door het COA was ingesteld tegen het vonnis van de voorzieningenrechter in Groningen van 30 oktober 2024. In dat vonnis heeft de voorzieningenrechter het COA veroordeeld om zich te houden aan de afspraak uit de bestuursovereenkomst met de gemeente Westerwolde om maximaal 2.000 asielzoekers op te vangen in Ter Apel. Als het COA meer dan 2.000 asielzoekers opvangt, is zij op grond van dit vonnis een dwangsom van € 50.000,- per dag verschuldigd.
Het COA is het niet eens met het vonnis van het de voorzieningenrechter. Volgens het COA is het voor haar in redelijkheid niet mogelijk om de afspraak met de gemeente over het maximum aantal asielzoekers (altijd en volledig) na te komen. Het COA wijst erop dat zij geen invloed heeft op de instroom van asielzoekers en dat er een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers is. Nieuwe asielzoekers melden zich in Ter Apel. Het effect van een grote toeloop is daarom meteen voelbaar in Ter Apel.
Het hof verwerpt het beroep van het COA. Volgens het hof kan het COA zich niet op deze onmogelijkheid van nakoming beroepen. Allereerst heeft het COA onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de bezettingsgraad van de opvanglocaties de komende tijd meer dan 100% zal zijn.
Maar ook als dat wel zo zal zijn, heeft het COA onvoldoende aannemelijk gemaakt dat zij Ter Apel niet kan ontzien door het opvangen van asielzoekers in opvangcentra buiten Ter Apel. Het hof weegt daarbij mee dat het maximum aantal asielzoekers in Ter Apel al langdurig fors is overschreden, dat Ter Apel al lange tijd te maken heeft met ernstige overlast vanwege de opvang van asielzoekers en dat het COA met de gemeente de afspraak heeft gemaakt dat de maximale bezetting van Ter Apel niet zal worden overschreden.