VU-hoogleraren Erik Scherder (klinische neuropsychologie) en Andrea Maier (Gerontologie) gaan voor Omroep Max onderzoek doen naar problemen en sociale afstand bij ouderen ten tijde van de coronacrisis. Op basis van de resultaten gaan de programma’s van Omroep Max hun inhoud aanpassen om ouderen weerbaarder te maken tegen het virus en de effecten ervan.
De VU-hoogleraren hebben, samen met anderen, een online vragenlijst ontwikkeld. Zij voeren het onderzoek samen uit met andere wetenschappers en onderzoekers vanuit verschillende disciplines van het Erasmus MC, Amsterdam UMC en Duke University. De betrokken wetenschappers hebben elk vanuit hun eigen wetenschappelijk achtergrond input geleverd voor de vragenlijst. De vragenlijst ‘Houd Ritme Tegen Corona’ is hier in te vullen en is open tot en met 6 april.
Andrea Maier doet al jaren onderzoek naar gezond ouder worden. Vanuit dat oogpunt heeft ze ook invulling gegeven aan haar vragen in de vragenlijst: “Om gezond te blijven, zeker tijdens deze coronapandemie, hebben ouderen een sterk afweersysteem nodig. Een goede lijfstijl is van enorm belang om het afweersysteem positief te beïnvloeden. Regelmaat is het sleutelwoord: fysieke activiteit, fruit en groente, voldoende slaap, goede stemming.”
Vooral ouderen zijn het slachtoffer van de coronacrisis en vallen onder de risicogroep. De overlijdenskans onder ouderen is het grootst en daarom wordt verzocht niet meer bij hen op bezoek te gaan. Maar deze maatregel heeft een keerzijde. Ouderen komen in een isolement wat vaak niet goed is voor hun gezondheid. De kans op hart- en vaatziekten neemt hierdoor toe en wordt het immuunsysteem minder effectief. Maier: “Het zijn ontzettend moeilijke tijden, vooral voor ouderen. Wetenschappers hebben een schat aan kennis over oplossingen in de praktijk. Als wij die toepassen, staan wij samen sterk.”
Met de resultaten van het onderzoek wil Omroep Max senioren weerbaarder maken tegen het virus en de effecten ervan. Zo gaan zij op basis van de uitkomsten de inhoud van hun programma’s aanpassen. MAX-directeur Jan Slagter “We ontvangen berichten van ouderen die zich echt zorgen maken, angst hebben of zich heel erg alleen voelen. Dankzij deze vooraanstaande onderzoekers en wetenschappers kunnen we problemen in kaart brengen en tegelijk ook een bijdrage leveren aan het weerbaarder maken van ouderen en vooral ook om er voor ze te zijn.”