Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

PIJ maatregel – een juridische uitleg

De PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor minderjarigen) is een strafrechtelijke maatregel die wordt opgelegd aan minderjarige daders van ernstige strafbare feiten. Het doel van de maatregel is om jongeren met psychische of gedragsproblemen te behandelen en de samenleving te beschermen. De regeling voor de PIJ-maatregel is vastgelegd in artikel 77h en verder van het Wetboek van Strafrecht (Sr). De maatregel wordt vaak aangeduid als de jeugdvariant van TBS, maar richt zich specifiek op jongeren tussen 12 en 18 jaar (en in sommige gevallen tot 23 jaar).

AMBT advocaten 15 januari 2025

Voorwaarden PIJ-maatregel

De PIJ-maatregel kan worden opgelegd als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan (artikel 77s lid 1 Sr):

  1. Ernstig misdrijf: de verdachte heeft een ernstig delict gepleegd waarvoor voorlopige hechtenis toegelaten is, zoals gewelds- of zedendelicten;

  2. Veiligheid van de samenleving: geëist door veiligheid andere/algemene veiligheid personen of goederen;

  3. Noodzaak tot behandeling: in het belang van een zo gunstige mogelijke ontwikkeling van de verdachte;

  4. Psychische of gedragsstoornis: de PIJ-maatregel kan sinds 1 april 2014 alleen worden opgelegd indien het feit wegens gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis niet aan verdachte kan worden toegerekend;

  5. Deskundigenadvies: de rechter kan een PIJ-maatregel slechts opleggen na een met redenen omkleed, gedagtekend en ondertekend advies te hebben verkregen van minimaal twee gedragsdeskundigen van verschillende disciplines ((artikel 77s lid 2 Sr) van wie een psychiater. Werkt de verdachte niet mee aan het onderzoek van het NIFP, dan kan de rechtbank de minderjarige nog plaatsen in de observatiekliniek Forca (observatieafdeling Forensisch Centrum Teylingereind).

Duur PIJ-maatregel

De duur van de PIJ-maatregel is in principe 3 jaren, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De PIJ-maatregel kan na de periode van 2 jaren verlengd worden met weer een termijn van 2 jaren (dus 5 jaren, waarvan 1 voorwaardelijk) en daarna kan nog een verlenging van de PIJ-maatregel plaatsvinden van 2 jaren (7 jaren, waarvan 1 voorwaardelijk).

De maximale duur van de PIJ-maatregel is dus 7 jaren, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. In alle gevallen eindigt de maatregel voorwaardelijk, één jaar voordat de maximale duur van de maatregel wordt bereikt (artikelen 77s, zesde lid, en 77t, tweede lid, Sr). Daarna kunnen er voorwaarden worden opgelegd aan de veroordeelde minderjarige.

Vooropgesteld kan de maatregel worden verlengd indien, de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen, dit eist en die verlenging ook in het belang van een zo gunstig mogelijke verdere ontwikkeling van de minderjarige is. De verlenging is slechts mogelijk indien de maatregel is opgelegd ter zake van een misdrijf dat is gericht tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van één of meer personen. Voorts is een verlenging van de termijn van de maatregel slechts mogelijk voor zover de maatregel daardoor de duur van zeven jaar niet te boven gaat. De maatregel eindigt steeds voorwaardelijk een jaar voordat het einde van de maatregel wordt bereikt.

Op grond van artikel 77tc Sr. kan in een uiterste geval de PIJ-maatregel na de periode van 7 jaren nog worden omgezet in TBS. Hoewel de wet deze mogelijkheid biedt wordt deze mogelijkheid zelden gebruikt.

Wat zijn de voorwaarden voor (voorwaardelijke) beëindiging?

Tijdens de voorwaardelijke beëindiging (kan ook zonder rechterlijke tussenkomst) dient de minderjarige zich te houden aan een aantal voorwaarden. De voorwaarden die gelden tijdens de voorwaardelijke beëindiging zijn opgesomd in artikel 77ta, eerste lid, Sr waaronder:

  • de minderjarige zich gedurende de voorwaardelijke beëindiging niet schuldig zal maken aan enig strafbaar feit;

  • de minderjarige zich zal houden aan de aanwijzingen van een reclasseringsinstelling, ook indien deze voorwaarden een vorm van intensieve begeleiding inhouden;

  • de minderjarige zich niet zal onttrekken aan het toezicht.

Indien de minderjarige zich niet houdt aan de voorwaarden in het kader van de voorwaardelijke beëindiging van de PIJ-maatregel, kan de rechter op vordering van de officier van justitie bepalen wat er met de minderjarige moet gebeuren (artikel 77tb Sr).

  • de voorwaardelijke beëindiging kan worden verlengd;

  • de minderjarige kan worden teruggeplaatst in een JJI;

  • de gestelde voorwaarden kunnen worden aangevuld en gewijzigd;

  • er kunnen bijzondere voorwaarden worden gesteld, conform artikel 77z Sr;

  • een time-out in de JJI (kan slechts tweemaal worden ingezet).

Wat is het verschil tussen jeugddetentie en de PIJ-maatregel?

Jeugddetentie: Gericht op vergelding en het uitzitten van een straf en de PIJ-maatregel is gericht op behandeling en resocialisatie.

Jeugddetentie kent een maximale duur van twee jaar en de PIJ-maatregel in eerste instantie drie jaar, met mogelijkheid tot verlenging tot zeven jaar.

Jeugddetentie wordt uitgevoerd in een gesloten jeugdinrichting en de PIJ-maatregel kent een combinatie van gesloten behandeling en gefaseerde terugkeer naar de samenleving.

Conclusie

De PIJ-maatregel is een belangrijke sanctie in het jeugdstrafrecht die wordt opgelegd aan jongeren met ernstige gedragsproblemen. Het doel is behandeling en resocialisatie, met de nadruk op het beschermen van de samenleving en de ontwikkeling van de minderjarige. Hoewel de maatregel in eerste instantie drie jaar duurt, kan deze worden verlengd tot maximaal zeven jaar. Een advocaat kan ondersteuning bieden tijdens de strafzaak, en helpen bij de (voorwaardelijke) beëindiging van de maatregel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.