Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Rapport "Kinderen blijvend veilig" aangeboden aan Teeven en Jorritsma

Op de Voor de Jeugd dag in Amsterdam is op 27 oktober door Astrid Rotering, directeur William Schrikker Jeugdbescherming, het rapport 'Kinderen blijvend veilig' aangeboden aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en Annemarie Jorritsma, bestuursvoorzitter van de VNG. Dit rapport is op verzoek van het Ministerie van VenJ opgesteld door het Nederlands Jeugdinstituut en BMC.

Voordejeugd.nl 28 oktober 2014

Doel van het rapport is om de belangrijkste werkzame elementen van de vernieuwingen in de jeugdbescherming te beschrijven als bouwstenen. 'Kinderen blijvend veilig' geeft een overzicht van de vele vernieuwingsprojecten in de jeugdbescherming. Vernieuwing van de jeugdbescherming is nodig om aan te sluiten bij de ontwikkelingen in de jeugdzorg. Kenmerk van de huidige vernieuwingen is dat zij aansluiting zoeken bij sociale wijkteams en dus meer preventief werken in aansluiting op het lokale veld. Daarnaast staat de Eigen Kracht van de cliënten meer centraal. De eerste resultaten van deze projecten wijzen op een vermindering van het aantal ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen.

Uitdagingen

De jeugdbescherming staat voor twee uitdagingen. De eerste is: hoe kan een kind blijvend veilig opgroeien en voorkomen worden dat een kind een jeugdbeschermingsmaatregel krijgt? Jeugdbeschermers werken daartoe in verschillende projecten intensief samen met sociale wijkteams. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een jongere 'afglijdt' naar schoolverzuim en crimineel gedrag. De tweede uitdaging is om jeugdbeschermingsmaatregelen zo kort mogelijk te laten duren en daarbij geen onnodige (en onnodig dure) hulp in te zetten. Uiteraard zonder dat de veiligheid van een kind daardoor in gevaar gebracht wordt. Intensieve samenwerking en partnerschap met het gezin en het netwerk van het gezin, zoals familie en vrienden, is daarvoor een absolute voorwaarde. Bijvoorbeeld: kunnen er zulke goede afspraken gemaakt worden met familie, dat een kind thuis kan blijven wonen? Of dat het eerder, en veilig, terug naar huis kan? Of dat het tijdelijk bij familie kan verblijven, in plaats van in een leefgroep of pleeggezin?

'Vliegwiel'-projecten

Het rapport 'Kinderen blijvend veilig' beschrijft 12 'vliegwiel'-projecten, die gericht zijn op deze vernieuwingen: bijvoorbeeld SAVE in Utrecht, VERVE in Overijssel, Generiek Gezinsgericht Werken in Amsterdam, Signs of Safety in Drenthe en Groningen, Integrale Jeugdbescherming in Rotterdam, Brede Integrale Werkwijze in Den Haag en de Doorontwikkeling van de Deltamethodiek bij de WSG. Uit al die projecten zijn de bouwstenen gedestilleerd waarmee succesvol verder kan worden gewerkt aan een nieuwe jeugdbescherming. Betrokken partijen willen zich inzetten om deze positieve ontwikkelingen verder te brengen middels een landelijk ondersteuningsprogramma nieuwe jeugdbescherming.

Download: 

Rapport Kinderen blijvend veilig

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.