Rotterdamse ‘zorgcowboys’ actief ondanks actieplan tegen fraude
Rotterdam wil zorgfraude hard aanpakken, maar in de praktijk blijkt dat jeugdzorginstellingen als Labyrint Zorg ondanks afkeuring door de gemeente kinderen opvangen. Een onderzoek van Follow the Money legt bloot hoe zwakke plekken in het systeem worden benut.
“In Rotterdam is geen plek voor zorgfraudeurs,” zei wethouder Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) begin 2024 bij de presentatie van zijn actieplan tegen malafide zorgaanbieders. De Rotterdamse gemeenteraad schaarde zich unaniem achter zijn harde aanpak. Toch laat
een onderzoek van Follow the Money zien dat zorgcowboys, ondanks beleidsmaatregelen, ‘via de achterdeur’ alsnog toegang krijgen tot kwetsbare kinderen en publiek geld.
Afgekeurd, desondanks actief
FTM beschrijft een schrijnend voorbeeld. Labyrint Zorg, een jeugdhulpbedrijf met drie locaties in de regio Rijnmond. “Kinderen die niet naar school kunnen wegens gedragsproblemen, een verstandelijke beperking, autisme of psychiatrische problemen, krijgen er dagbesteding. Op het moment vangt Labyrint zo’n honderdvijftig kinderen van tussen de 4 en 16 jaar op.”
De organisatie werd in 2024 door de gemeente afgekeurd, onder meer omdat het weigerde Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG's) van personeel te overleggen. Toch plaatste een wijkteam enkele maanden later opnieuw een kind bij Labyrint. De reden: de plaatsing verliep via een zogeheten onderaannemer van een grote zorginstelling – een constructie waar de gemeente tot voor kort nauwelijks zicht op had.
Black box
De situatie legt structurele zwaktes in het zorgsysteem bloot. FTM: “Het antwoord zit in de manier waarop Rotterdam de jeugdhulp heeft ingericht. Rotterdam koop de ‘eenvoudige’ jeugdhulp lokaal in. Voor specialistische jeugdhulp heeft de gemeente in regionaal verband een contract afgesloten met zeven grote jeugdhulpaanbieders. Alle kinderen die specialistische jeugdhulp nodig hebben, gaan naar een van deze aanbieders. Kunnen zij de hulp zelf niet bieden, dan schakelt de instelling een andere zorgaanbieder in: een ‘onderaannemer’.
Door dit systeem heeft de gemeente al lange tijd niet geweten bij welke partijen Rotterdamse kinderen daadwerkelijk terechtkomen. “Zodra die gecontracteerde partijen een ander bedrijf als onderaannemer inschakelen, ontstaat er een black box,” schrijft FTM. Inmiddels heeft Rotterdam een lijst van onderaannemers ontvangen, maar hoeveel kinderen bij welke partij zijn geplaatst, is nog steeds onduidelijk.
Lees hier het hele artikel van Follow The Money.