Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Tiendelige podcastserie 'Hoe de GGZ verandert' gelanceerd

Het moet anders in de GGZ. Meer aandacht voor de omgeving van een patiënt, en minder voor lineair medisch denken. Verandering in de psychiatrie is niet meer de taal van de toekomst, maar de taal van nu. Dat was voor oud-hockeyinternational en aankomend jeugdpsychiater Carlijn Welten reden de tiendelige podcastserie 'Hoe de ggz verandert' op te nemen. Voor deze serie ging Carlijn op zoek naar de veranderingsthema's in de GGZ en sprak ze mensen die deze thema's doorleven, zoals Jim van Os, Bert Wienen en de ervaringsdeskundigen van Yes We Can Clinics.

Zorg&Sociaalweb & Carlijn Welten 15 september 2020

Aflevering 1: Veranderen van visie (met Jim van Os)

Waarom is het nodig anders te gaan nadenken over psychiatrie? Hoe ziet dit omdenken er dan uit? En welke eerste stap kan jij, werkend in de GGZ, zetten om de verandering in gang te zetten? Jim van Os, hoogleraar in de psychiatrie, is voorvechter van omdenken en te gast in de eerste aflevering over het thema 'Veranderen van visie’ in de psychiatrie. Jim luidde al vele jaren geleden de klokken dat veranderen van koers noodzakelijk is.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/0XGJ2Z9wcT6V1WcJErNo1K

Aflevering 2: Veranderen van gebruik van de DSM (met Trudy Dehue)

De DSM-5. Het handboek met alle stoornissen, de 'bijbel van de GGZ'. Elk jaar neemt het aantal diagnoses in de psychiatrie toe, op dit moment heeft 10% van de jongeren onder de 18 een professioneel zorgkader. Wat is er aan de hand? Hoe wordt de DSM in de maatschappij gebruikt en moeten we hier in gaan veranderen? In aflevering twee is Trudy Dehue te gast, emeritus hoogleraar Theorie en Geschiedenis en schrijfster van de inspirerende boeken De Depressie Epidemie en Betere Mensen.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/0wSg20vgRS2yYWX9Av6Nlw

Aflevering 3: Veranderen van de taal (Met Bram de Ridder, Branko van Hulst en Maria Groen-Blokhuis)

Taal, een krachtig instrument in de psychiatrie. Maar hoe gebruiken wij de taal eigenlijk en wat is de impact daarvan op de persoon die hulp vraagt, het gesprek in de spreekkamer en in de maatschappij? Nog veel belangrijker, hoe zouden we ons zelf kunnen verbeteren via ander taalgebruik? Bijzonder dat bij iets groots als 'taal' deze jonge psychiaters toch met concrete en constructieve handvaten voor verandering kunnen komen. Te gast zijn de jonge psychiaters Bram de Ridder, Branko van Hulst en Maria Groen-Blokhuis.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/6EyzmMPpy1TUFnXMs9VdI4

Aflevering 4: Inzetten van peersupport (Met Martijn Kole)

Enik Recovery College is een prachtig voorbeeld van een van de herstelacademie's die nu in ons land opkomen. Gerund dóór en vóór peers, geen behandelaar komt er aan te pas, psychiatrische labels worden losgelaten. De mens wordt gezien en vooral zélf verantwoordelijk gemaakt voor zijn herstel. "Herstel is een keuze", zeggen ze bij Enik. Over het inzetten van peersupport spreekt Carlijn met Martijn Kole, een van de founders van Enik.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/5v0XjXBK2vyQP9s0Y8DVwk

Aflevering 5: Gebruik maken van het systeem (Met Kitlyn Tjin a Djie)

"Diep geloof in het belang van het betrekken van de (grotere) familie. Aandacht hebben voor (vergeten) familie-verhalen en samen op zoek gaan naar de kracht en de wijsheid die er altijd binnen een familie te vinden is. Want onze familie is onze basis, hier moeten oplossingen gevonden worden." Dit vindt Kitlyn Tjin a Djie, een inspirerend en bevlogen familietherapeut, die maar niet begreep waarom de familie in de GGZ en de jeugdzorg zo uit beeld verdween. Ze richtte Beschermjassen op, een prachtige manier om samen met de behandelaar een vastgelopen systeem te horen, weer in hun kracht te zetten om ze zo weer zelfstandig verder te laten gaan. Na 1 à 2 interventies gaat 50% van deze gezinnen weer zonder hulpverlening verder.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/4BzZfs9a4d5Zh9rWCxVn9K

Aflevering 6: Aandacht voor normaliseren (Met Bert Wienen en Bas Rodijk)

"We moeten terug naar een maatschappij waarin er weer meer variatie wordt geaccepteerd want de norm van de maatschappij is te strak geworden." Voor het thema 'normaliseren' als thema van verandering in de GGZ, interviewt Carlijn Bert Wienen en Bas Rodijk. Bert Wienen is een bevlogen en inspirerende onderzoeker die zich al jaren bezighoudt met en inzet voor dit thema. Hij vindt dat we weer meer naar de context moeten kijken in de jeugdzorg, de GGZ, op scholen en minder moeten inzoomen op het kind of de jongere. Bas Rodijk heeft vanaf zijn vierde levensjaar uitgebreide ervaring in de psychiatrie en de jeugdzorg, werd jaren vrijwillig uit huis geplaatst. Nu zet hij zijn eigen ervaring in als projectleider van de werkplaats Samen Normaliseren.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/12S58GiUiEIjS3MEXZPmF7

Aflevering 7: Inzetten van ervaringsdeskundigheid (Met Jan-Willem Poot en Noa)

Ervaringsdeskundigheid, een krachtige en waardevolle toevoeging aan de huidige GGZ. Steeds meer wordt het ingezet, patiënten vertellen hoe dit hun behandeling veranderde of voorspoedige. Bij Yes We Can Clinics wordt ervaringsdeskundigheid als kern van de behandeling gezien. Te gast zijn oprichter Jan-Willem Poot en oud-fellow Noa over de kracht van ervaringsdeskundigheid en de plek hiervan in de GGZ.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/0pYCbfo1JVGjpisXO1vVTx

Aflevering 8: Veranderen van wetenschap (Met Frank Miedema)

Ook de wetenschap is in verandering, en dat was hard nodig. Onderzoek moet weer gaan over wat de maatschappij nodig heeft en niet over wat makkelijk, snel of indrukwekkend publiceert. Meer inspraak van patiënten(verenigingen), artsen, zorgverzekeraars en alle andere betrokkenen in de zorg. Op een andere manier waarderen van onderzoek dan impact factors en citatie scores. Te gast is Frank Miedema, een van de initiatiefnemers van Science in Transition, over waarom de wetenschap moet veranderen, hoe dit nu al gebeurd en wat de gevolgen hiervan zijn.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/0O83N8ZJ4u4sUJxCgftiTg

Aflevering 9: Aandacht voor stigma (Met Luca Koppen en Anne)

STIGMA! Ondanks de goede intenties van behandelaren en begeleiders wordt een kwart van de stigma ervaringen van patiënten in de GGZ opgedaan ín deze GGZ. De gevolgen hiervan zijn groot. Hoe kunnen wij als GGZ dit veranderen? Hierover spreekt Carlijn met projectmanager bij GGZ zonder Stigma Luca Koppen en ervaringsdeskundige Anne. Wat is stigma en waarom moeten we proberen stigma in de GGZ te minimaliseren?

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/2OYUuQfLLxo1OdTJgmedbQ

Aflevering 10: Wat nu? (met Floortje Scheepers)

In de laatste aflevering van deze serie spreekt Carlijn met Floortje Scheepers, hoogleraar Innovatie in de GGZ bij het UMC Utrecht, over de vraag: 'Wat nu?'. Wat is er voor nodig om ál die andere gedachtes, kleine en grote initiatieven, behoeftes en elke andere vorm van verandering in de GGZ verder te brengen? Wat zijn de uitdagingen en hoe gaan we dit samen voor elkaar krijgen? Voor nu is dit de laatste aflevering van de podcastserie 'Hoe de GGZ verandert'.

https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/0QuSOECJX1Gf14zZfNhaOC

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.