De gemeente Utrecht neemt tientallen zorgaanbieders op de korrel vanwege mogelijke fraude. Het Algemeen Dagblad vindt het opvallend dat de meldingen daarbij steeds vaker gaan over fraude door zorgaanbieders en niet door de patiënten.
Afgelopen periode zijn zo bijvoorbeeld 17 zorgaanbieders op een industrieterrein in Utrecht gecontroleerd. Met als gevolg dat hier diverse aanbieders gedwongen zijn vertrokken. Verder moet niet alleen samenwerking met banken en met de sociale verzekeringsbank leiden tot betere inzicht in en aanpak van zorgfraude maar ook betere afstemming tussen afdelingen op het stadhuis.
Tussen april 2018 en juni van dit jaar zijn in Utrecht 70 meldingen binnengekomen over zorgfraude, die geleid hebben tot 22 onderzoeken. Opvallend hierbij is dat het aantal meldingen vanuit de ambtelijke organisatie op het stadskantoor bijna verdubbeld is: afgelopen jaar 24, tegen ‘slechts’ 14 zaken tussen april 2017 en april 2018.
Een van de grootste landelijke onderzoeken naar zorgfraude heeft sinds 2017 ook in Utrecht gelopen. Het Openbaar Ministerie verdenkt drie broers die de spil van de organisatie vormden van misbruik van 7 miljoen euro zorggeld tussen 2014 en 2018.