Gemeenten, cliëntenorganisaties en aanbieders van jeugdhulp weten elkaar - langzaam maar zeker -steeds beter te vinden rondom de jeugdhulp. Dat concludeert de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) in de tweede jaarrapportage, diestaatssecretaris Van Rijn (VWS) en minister Van der Steur (VenJ) onlangs in ontvangst namen.
De Transitie Autoriteit Jeugd vindt dat er meer aandacht moet komen voor de vermindering van de administratieve druk in de
jeugdhulp en pleit voor intensievere samenwerking. Gemeenten moeten het initiatief nemen om - met o.a. zorgverzekeraars, aanbieders en cliëntenorganisaties - regionale plannen te maken voor de transformatie van de jeugdhulp.
Minder bemiddeling nodig
Het sluiten van contracten tussen gemeenten en aanbieders van jeugdhulp is in 2015 beter verlopen dan in 2014. Er was in 2015 minder bemiddeling nodig door de TAJ en er wordt door gemeenten meer bestuurlijk aanbesteed. De TA] is daar verheugd over. Dialoog tussen gemeenten en aanbieders creëert een goede basis voor het afsluiten van contracten. Waar wel bemiddeling nodig was, ging het overigens vaker dan in 2014 om complexe gevallen.
Betere samenwerking gewenst
In sommige regio’s blijft de samenwerking tussen gemeenten, cliëntenorganisaties en aanbieders nog achter. Met name de complexe en regio-overstijgende vormen van jeugdhulp komen daarbij onder druk te staan. De TAJ ziet daarom verbeterpunten en adviseert per regio een transformatieplan op te stellen waarmee ook de positie van deze vormen van jeugdhulp beter kan worden verankerd.
Administratieve lasten
Ook maakt de TAJ zich zorgen over de toenemende administratieve lasten in de jeugdhulp, soms met liquiditeitsproblemen als gevolg. De TAJ signaleert het risico dat deze administratieve lasten structureel worden. Vooral op het gebied van contractering en verantwoording kunnen er stappen worden gemaakt. De TAJ adviseert daarom deze processen meer te standaardiseren. Daarmee wordt de vitaliteit van jeugdhulpinstellingen bevorderd.
Transitie Autoriteit Jeugd
De TAJ is in 2014 door de bewindspersonen van VWS en VenJ in het leven geroepen om te voorkomen dat als gevolg van de overgang naar de gemeenten er onbedoeld essentiële functies in de jeugdhulp verdwijnen. De TAJ biedt daarbij ondersteuning aan
alle bij jeugdhulp betrokken partijen in hun streven dat jongeren te allen tijde een beroep kunnen doen op passende hulp en ondersteuning.