Inmiddels zijn twaalf instellingen voor jeugdbescherming en/of jeugdreclassering (JB/JR) positief beoordeeld door het Keurmerkinstituut, waarmee voor 73 procent van de cliënten in Nederland een positief beoordeelde instelling beschikbaar is.
Het certificeren van instellingen die JB/JR uitvoeren is nodig in het kader van de Jeugdwet. Vanaf 1 januari 2015 sluiten gemeenten voor de uitvoering van JB/JR alleen nog overeenkomsten af met gecertificeerde instellingen. In totaal doorlopen 18 uitvoerders van JB/JR het certificeringstraject. Naast de twaalf uitvoerders die positief beoordeeld zijn, doorlopen op dit moment nog zes uitvoerders het traject. Hieronder leest u onder andere welke instellingen positief zijn beoordeeld.
Alle organisaties die JB/JR uitvoeren moeten vanaf 1 januari 2015 gecertificeerd zijn. Gemeenten sluiten vanaf die datum alleen overeenkomsten af met gecertificeerde instellingen. Instellingen die in aanmerking willen komen voor een certificaat, kunnen de kwaliteit van de wijze waarop zij JB/JR uitvoeren laten beoordelen door het Keurmerkinstituut.
De beoordelingsfase start voor instellingen met het indienen van een aanvraag bij het Keurmerkinstituut. Nadat de ontvangst van de aanvraag door het Keurmerkinstituut is bevestigd, wordt de beoordeling gepland en uitgevoerd. Vervolgens ontvangen de te certificeren instellingen een brief van het Keurmerkinstituut, waarin staat of de desbetreffende instelling een positieve beoordeling krijgt, of niet.
De twaalf positief beoordeelde instellingen zijn:
Jeugdbescherming Regio Amsterdam
William Schrikker Groep.
Bureau Jeugdzorg Noord-Holland
Stichting Bureau Jeugdzorg Limburg
Stichting Bureau Jeugdzorg Zeeland
Stichting Bureau Jeugdzorg Gelderland
Stichting Leger des Heils Jeugdbescherming& Jeugdreclassering
Stichting Bureau Jeugdzorg Utrecht
Stichting Bureau Jeugdzorg Drenthe
Stichting Bureau Jeugdzorg Groningen
Bureau Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland
Stichting Bureau Jeugdzorg Flevoland
Voor instellingen die gecertificeerd willen worden is het goed om te weten dat een positieve beoordeling nog geen garantie is voor het ontvangen van een certificaat. Na een positieve beoordeling vindt nog een toetsing plaats gericht op aanvullende interpretaties van een norm of, als dat nodig is, een wijziging van een norm uit het normenkader JB/JR. De aansluiting op de Collectieve Opdracht Routeer Voorziening (CORV) is bijvoorbeeld één van de normen die voor afgifte van het certificaat getoetst wordt. Voor de eerste beoordeling hoeft namelijk slechts aangetoond te worden dat de instelling zich actief voorbereid op de implementatie van CORV, terwijl bij de toets voor de daadwerkelijke certificering CORV geïmplementeerd moet zijn. Pas nadat een instelling een positieve beoordeling heeft ontvangen én aan de implementatienormen uit het normenkader is voldaan, ontvangt de instelling haar certificaat
In de onderstaande documenten treft u onder andere aanvullende informatie aan over certificering. Ook treft u een link aan naar de website van het Keurmerkinstituut. Op deze webpagina kunt u zien welke uitvoerders van jeugdbescherming en/of jeugdreclassering een aanvraag voor certificatie hebben gedaan en wat de status van hun aanvraag is.
Website Keurmerkinstituut, over gecertificeerde instellingen
Handreiking Uitvoering jeugdbescherming en jeugdreclassering