Door ziekteverzuim, gestegen personeelskosten en hoge energielasten staat de financiële positie van grote jeugdhulporganisaties onder druk. Dat meldt de Jeugdautoriteit op basis van eigen onderzoek. Bijna twee derde van de grote aanbieders dreigt dit jaar in de rode cijfers te komen.
Het aantal verlieslijdende jeugdhulpaanbieders groeit. Vooral grote aanbieders kampen met negatieve financiële resultaten. Mogelijk leidt 63 procent van hen dit jaar verlies.
De loonstijging die recent is vastgelegd in de Cao Jeugdzorg maakt de financiële positie van deze grote aanbieders extra kwetsbaar. Aanbieders hebben daarnaast steeds minder financiële ruimte om te investeren in personeel en innovatie.
Dat concludeert de Jeugdautoriteit op basis van een trendanalyse van de financiële ontwikkelingen in de jeugdhulpsector en een impactanalyse van de nieuwe CAO.
“Naast hoge kosten voor bijvoorbeeld inhuur van extern personeel staan grote aanbieders aan de lat voor hoog complexe, specialistische zorg die in gevallen gepaard gaat met financiering van verblijfsfuncties”, zegt Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Jeugdautoriteit.
De autoriteit waarschuwt dat de verslechterde financiële gezondheid van aanbieders een dreiging kan zijn voor de continuïteit en toegankelijkheid van de jeugdzorg. Om die dreiging voor te zijn, ziet de Jeugdautoriteit kansen in betere samenwerking tussen gemeenten, jeugdhulpaanbieders en het Rijk.
Het eigen onderzoek toont dat gemeenten en aanbieders concrete oplossingsrichtingen voor ogen hebben en bereid zijn met elkaar het gesprek aan te gaan over een gezond en toekomstbestendig jeugdstelsel, aldus de Jeugdautoriteit.
Van Nieuwamerongen: “Dit is een stap in de juiste richting. Nu is het van belang dat partijen elkaar daadwerkelijk opzoeken, gezamenlijk verbeteracties starten en daarbij de ernst van de situatie niet onderschatten.”