De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta). Deze nieuwe wet introduceert een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen (zogeheten uitleners).
Het doel van de wet is om misstanden in de uitzendsector aan te pakken en buitenlandse én binnenlandse arbeidskrachten beter te beschermen. Hoewel de wet zich vooral op uitleners richt, is de Wtta ook van belang voor gemeenten.
De Wtta laat alleen toegelaten uitleners toe op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bedrijven die arbeidskrachten inhuren (de inleners) mogen dus geen zaken meer doen met uitzendbureaus die geen officiële toelating hebben. Deze stap moet de naleving van regels verbeteren en uitbuiting tegengaan.
Een belangrijke bepaling voor gemeenten is dat uitzendbureaus een soort zorgplicht krijgen om er mede voor te zorgen dat arbeidsmigranten goed ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit was ook een belangrijk advies van het aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten. Hierdoor krijgen gemeenten beter zicht op wie er in de gemeente woont en werkt. Dit maakt het eenvoudiger om:
Toezicht te houden op de huisvestingssituatie van arbeidsmigranten;
Eventuele misstanden (zoals overbewoning of slechte woonomstandigheden) aan te pakken;
Beleid te maken dat aansluit bij de feitelijke situatie van (tijdelijke) arbeidsmigranten.
Daarnaast zorgt de wet ook voor een betere positie van arbeidsmigranten in Nederland, omdat zij betere aanspraak kunnen maken op voorzieningen wanneer zij bijvoorbeeld hun werk verliezen.
De VNG heeft zich hardgemaakt voor een zorgplicht voor uitzenders voor de inschrijving in de BRP, omdat dit bijdraagt aan het verbeteren van de positie van arbeidsmigranten én het ondersteunt gemeenten bij hun taken. We zijn daarom verheugd dat deze zorgplicht nu ook goed is opgenomen in de wet. Uiteindelijk door middel van een amendement van de Christen Unie.
De Tweede Kamer heeft enkele aanpassingen doorgevoerd in de Wtta die van belang zijn voor gemeenten:
Uitzendbureaus moeten stimuleren en zorgen dat arbeidsmigranten tijdig worden ingeschreven in de BRP;
Leerwerkbedrijven, sociale werkplaatsen en beveiligingsbedrijven krijgen een specifieke uitzonderingspositie binnen de nieuwe regels.
Binnen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt een speciale Toelatende Instantie (TI) die verantwoordelijk wordt voor de uitvoering. De TI zal onder andere de toelatingen aan uitleners verlenen en toezien op de naleving van de Wtta.