Veel werkgevers met werknemers in gesprek als combinatie werk en mantelzorg lastig is
Ongeveer een kwart van de werkende mantelzorgers zegt dat de combinatie van werk- en zorgtaken problemen oplevert. Veel werkgevers bespreken met de medewerkers die dit betreft wat zij kunnen doen om ondersteuning te bieden. Dat blijkt uit een kennisnotitie die het Sociaal en Cultureel Planbureau SCP) schreef, als input voor een adviesrapport over werkende mantelzorgers waar de Sociaal Economische Raad (SER) aan werkt.
Sociaal en Cultureel Planbureau 13 May 2025
Aanleiding voor het SER-advies is onder andere dat er naar verwachting de komende jaren meer beroep zal worden gedaan op werkenden om mantelzorg te geven. In de kennisnotitie die het SCP voor dit SER-advies heeft opgesteld, is gebruik gemaakt van cijfers uit twee SCP-onderzoeken: één onder werkenden (uit najaar 2022) en één onder werkgevers (uit najaar 2023).
Ondersteuning als combinatie mantelzorg en werk lastig is
Uit de kennisnotitie van het SCP blijkt dat de combinatie van werk en mantelzorg meestal goed gaat. Ongeveer een kwart van de werkende mantelzorgers ondervindt enige tot veel problemen. Dan kan ondersteuning door de werkgever wenselijk zijn. De meeste werkgevers die mantelzorgers met combinatieproblemen in dienst hebben, bespreken met hen of ze behoefte hebben aan ondersteuning: 74% doet dit met (bijna) alle mensen die het betreft, 18% met een deel ervan. Het overgrote deel van de werkgevers die dit onderwerp bespreken, 91%, geeft vervolgens extra flexibiliteit in de werktijden aan één of meer van de betreffende mantelzorgers. Een kleiner deel van hen zet andere maatregelen in. Zo geeft 84% kortdurend verlof/extra vrije dagen aan minstens één mantelzorger. 65% maakt in minstens één geval afspraken over een kortere werkweek en 52% over extra thuiswerken.
Minder werkende mantelzorgers tussen 2018 en 2022
In 2022 had de verwachte stijging van mantelzorg onder werkenden zich nog niet ingezet. Integendeel, het aandeel mantelzorgers onder werkenden was juist gedaald ten opzichte van 2018, van 18% naar 15%. Mogelijk houdt dit verband met de coronapandemie, die van voorjaar 2020 tot voorjaar 2022 duurde. In de totale bevolking waren er volgens CBS-cijfers eveneens minder mantelzorgers in 2022, en ook in 2023 en 2024 was dat nog zo. Het SCP blijft de komende jaren volgen of werkenden wel of niet vaker mantelzorg gaan geven, en in hoeverre dat behapbaar is voor hen.