Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Veerkrachtige mensen: de bouwstenen van een gezonde samenleving

Mensen waar het “gewoon goed” mee gaat. Daar hebben we als maatschappij weinig omkijken naar, toch? Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze mensen ook in de toekomst gelukkig en veerkrachtig blijven, en zo de zorg ontlasten? Preventie is hierbij het toverwoord. Niet wachten op de juiste behandeling wanneer iemand klachten krijgt, maar mensen de middelen bieden om al voor die tijd zelf de regie te pakken over hun (mentale) gezondheid.

Gezondeboel 9 november 2023

De kracht van veerkracht

Veerkracht gaat over hoe snel je als individu weer opstaat nadat je gestruikeld bent. Hoe reageert iemand bijvoorbeeld op een stressvolle periode thuis? Is diegene hierdoor helemaal van slag of lukt het om rustig te blijven? En komt iemand er snel weer bovenop als iets niet lukt op het werk, of houdt iemand maar net het hoofd boven water? Dat er nu geen vuiltje aan de lucht lijkt te zijn, is geen garantie dat dit in de toekomst ook zo blijft. Veerkrachtige mensen zijn niet bang voor deze bewolkte periodes: ze gaan makkelijker om met tegenslagen en staan sterk in hun schoenen.

Tijd en moeite investeren in veerkracht is dus zeker de moeite waard. Veerkrachtige mensen zijn gelukkiger en gelukkige mensen zijn productiever, weerbaarder tegen stress en energieker. Iets waar je niet alleen in je privéleven, maar ook op het werk of tijdens je studie de vruchten van plukt. Veerkrachtige mensen zijn dus óók veerkrachtige werknemers, studenten en inwoners. Ze hebben namelijk minder (snel) zorg nodig, studeren sneller af en verlagen de zorg-, verzuim- en uitvalkosten. En daar heeft de hele maatschappij wat aan.

Samen voor een veerkrachtige samenleving

Dit klinkt natuurlijk als een makkelijke win-win-situatie; mensen werken preventief aan hun veerkracht en we genieten als maatschappij van de voordelen. Maar, waar we met z’n allen profiteren van veerkrachtige mensen, moeten we ook gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen om preventief werken aan je (mentale) gezondheid toegankelijk te krijgen en te houden.

Hoe we dat doen? Als het aan het IZA en het GALA ligt met een preventieve inzet van digitale innovaties als e-health. Bijvoorbeeld in de vorm van educatieve online content ontwikkeld door experts, aangeboden door gemeenten en zorgaanbieders in het sociaal domein, en gebruikt door inwoners. Zodat iedereen op een laagdrempelige manier, online en op hun eigen moment, kan werken aan hun (mentale) gezondheid.

Digitaal inzetten op preventie en netwerkzorg

Met online vragenlijsten en programma’s kunnen mensen gedachten en gedrag leren herkennen, en krijgen ze handvatten om met uitdagingen op alle leefgebieden om te gaan. Preventie-onderwerpen als stoppen met roken, omgaan met stress en meer bewegen worden zo in een handomdraai toegankelijk gemaakt voor iedereen. Volledig zelfstandig waar mogelijk en alleen met begeleiding waar dat echt nodig is.

Daarnaast bieden digitale middelen de mogelijkheid om makkelijk de sociale omgeving, zoals zorgprofessionals, vrienden of familie, te betrekken. Dit faciliteert het domeinoverstijgend werken, omdat de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste persoon is. Zo kunnen signalen al vroegtijdig door het eigen netwerk worden herkend en opgevangen.

De digitale innovaties bestaan, de plannen van het IZA en GALA zijn helder en met de SPUK ligt zelfs het budget al klaar. Waar wachten we nog op?

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.