Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0

VGN: Inspectie bezoekt grote zorgaanbieders gehandicaptenzorg over infectiepreventie

De Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) kondigt aan in september en oktober onaangekondigd grote zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg te bezoeken om te kijken hoe zij werken aan het voorkomen van infectieziekten en infecties.

VGN 12 september 2022

In 2020 bezocht IGJ kleine zorgaanbieders 

In 2020 heeft de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) kleine zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg bezocht. Uit deze bezoeken bleek dat zorgverleners zich nog meer bewust moeten worden (en blijven) van het belang van goede infectiepreventie, bijvoorbeeld bij het gebruik van handschoenen of bij het schoonmaken. Het management moet de zorgaanbieders hierin ondersteunen door beleid, scholing en (de juiste) middelen. Meer informatie over en de conclusie van deze bezoeken: Steeds meer aandacht voor infectiepreventie in kleine instellingen gehandicaptenzorg, maar het kan nog beter (igj.nl)

Nu bezoekt inspectie grote zorgaanbieders 

In september en oktober 2022 zijn grote zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg aan de beurt. Ook daar zal gekeken worden hoe zij werken aan het voorkomen van infectieziekten en infecties. Tijdens de bezoeken maakt de inspectie een ronde door een instelling om de naleving van de infectiepreventie te toetsen. Waar mogelijk spreekt de inspectie tijdens zo’n bezoek met zorgverleners, huishoudelijk medewerkers, management, cliënten en medewerkers die infectiepreventie in hun portefeuille hebben. Met het toezicht wil de inspectie de aandacht voor goede infectiepreventie verder stimuleren. 

Toetsingskader

De inspectie gebruikt voor dit toezicht het Toetsingskader infectiepreventie gehandicaptenzorg 2022 (igj.nl). Het toetsingskader is ten opzichte van de versie van 2020 aangevuld met meer specifieke richtlijnen voor bijvoorbeeld COVID-19.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.