Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

VN-rapporteur uit zorgen over opsporingssysteem voor uitkeringsfraude SyRi

De VN-rapporteur voor de mensenrechten Philip Alston vindt dat SyRi (Systeem Risico Indicatie) in strijd is met de mensenrechten, omdat het mensen met weinig geld en mensen met een migratie-achtergrond discrimineert. Volgens Nieuwsuur heeft Alston zijn zorgen geuit in een brief aan de rechtbank in Den Haag.

VNG KCHN 22 oktober 2019

Het Systeem Risico Indicatie (SyRI), van het ministerie van Sociale Zaken, maakt gebruik van een algoritme dat data van een groot aantal overheidsinstanties aan elkaar koppelt. Op basis van gegevens van eerdere fraudeurs wordt een risicoprofiel opgesteld. Vervolgens worden gegevens van burgers vergeleken met het risicoprofiel. Door te kijken naar overeenkomsten tussen eerdere fraudeurs ontstaat een lijst met potentiële burgers die mogelijk frauderen. Van die mensen wordt verder onderzocht of dat inderdaad het geval is.

Kritiek op SyRI

"De privacy van hulpbehoevende burgers lag van oudsher al onder vuur vanwege ingrijpende controles en screenings die ze moesten ondergaan om in aanmerking te komen voor bijstand", schrijft Alston. "Met systemen als SyRI dreigt voor deze burgers echter een technologische surveillancestaat te worden gecreëerd, waarin van het recht op privacy weinig meer dan een illusie overblijft." Het gaat hem om de schadelijke gevolgen van digitale technologie voor kwetsbare burgers in verzorgingsstaten. "Men is er tot dusver niet in geslaagd om bedrijven, de overheid en de samenleving in het algemeen ervan te overtuigen dat een verzorgingsstaat gedreven door technologie, rampzalig zal uitpakken als de inzet ervan niet wordt geleid door respect voor fundamentele rechten."

Diverse privacy-organisaties en de FNV hebben een procedure aangespannen tegen de staat over SyRI. De eerste hoorzitting in de rechtszaak is 29 oktober in Den Haag.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.