Lokaal veiligheidsbeleid werkt niet vanzelf. De strijd tegen georganiseerde criminaliteit en ondermijning vraagt langdurige aandacht en inzet. Met oog op het debat Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit op 16 mei roept de VNG op om de aanpak van ondermijning voort te zetten.
Onder de noemer ‘Houd vol en houd vast!’ vragen we aandacht voor continuering van de ingezette lijnen en programma’s vanuit het Pact voor de rechtsstaat die gericht zijn tegen ondermijnende criminaliteit. De ondermijningsaanpak is er een van de lange adem. De problematiek is diepgeworteld in de lokale samenleving en van de beoogde minimale looptijd van de inzet van 10 jaar zijn er pas 2 en een half voorbij. Er is gezaaid, nu volgt verzorgen en voeden en erna oogsten. We vragen aandacht voor de volgende punten.
Houd vast aan de structurele inzet en financiering voor een langdurige, brede, domeinoverstijgende en preventieve aanpak gericht op ondermijning in bepaalde kwetsbare wijken, buurten en in landelijke gebieden en gericht op de meest kwetsbare inwoners.
Versterk de strafrechtketen in de volle breedte, op landelijk én regionaal niveau: naar een geoliede machine en een lokaal ingebed strafrecht door en met vooral wijkagenten (weer) in de wijken.
Vergroot de uitvoeringscapaciteit niet alleen van veiligheid, toezicht en handhaving, maar ook om op andere plekken binnen de gemeenten slim en effectief op te kunnen treden tegen crimineel misbruik van gemeentelijke zorgtaken, sociale voorzieningen en vergunningen.
Georganiseerde mensenhandel, grootschalige zorgfraude, milieucriminaliteit, georganiseerde cybercrime en vastgoedcriminaliteit zijn ook fenomenen van ondermijnende criminaliteit met veel impact voor inwoners en het lokaal bestuur. We moeten op volle kracht vooruit, voortdurend innoveren en leren hoe criminelen blijvend de pas af te snijden en aandacht te hebben voor de new kids on the block.
Lees de volledige VNG-inbreng CD Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit (pdf, 133kB)