De ALV van de VNG stemt in met de resolutie ‘Stop met gesprekken vervolg IZA totdat is voldaan aan gestelde voorwaarden’. Het IZA bevat afspraken van zorgpartijen en gemeenten die een impuls geven aan de beweging van zorg naar gezondheid, zodat onze inwoners zoveel mogelijk kans hebben op een gezond leven.
De ALV stemde met 93,40% van de stemmen voor de resolutie (pdf, 202 kB). Ook de motie 'Gelijkwaardigheid als basis voor (aanvullend) Zorgakkoord' (pdf, 402 kB) werd aangenomen (met 95,95% van de stemmen).
Nathalie Kramers, voorzitter van de VNG-commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs (ZJO): 'We geloven in de ingezette, onomkeerbare beweging naar een samenleving die in de basis gezonder wordt in plaats van minder ziek. De talloze, succesvolle initiatieven laten dat goed zien. Gemeenten willen daar graag hun bijdrage aan leveren. Onder de huidige condities kunnen zij dat echter niet waarmaken.'
Door de gemaakte keuzes in het regeerprogramma en de rijksbegroting zijn gemeenten onvoldoende in positie om de beweging van zorg naar gezondheid te kunnen beïnvloeden. Het nieuwe kabinet wil met de IZA-partners werken aan een voortzetting van het Integraal Zorgakkoord (IZA), uitgebreid met een aantal nieuwe elementen, in een nieuw (breder) akkoord.
De resolutie stelt: 'Er is niet aan onze randvoorwaarden voldaan. We gaan niet in gesprek over een nieuw akkoord, totdat we afspraken hebben kunnen maken over een gezamenlijke, gelijkwaardige start.' Kramers: 'Gelijkwaardigheid vormt de basis voor andere afspraken, met het gezondheidsperspectief als vertrekpunt en middelen die meeschuiven van zorg naar gezondheid.'
Kramers: 'De gesprekken over gelijkwaardigheid lopen op dit moment. Ik hoop dat we die zeer binnenkort positief kunnen afsluiten. Als dat het geval is kunnen we in gesprek gaan over het vervolg voor een inhoudelijk akkoord. Uiteraard met de randvoorwaarden over financiën en uitvoerbaarheid.' Die gelijkwaardigheid, tussen rijk en gemeenten als overheden en tussen zorgverzekeraars en gemeenten als financiers van zorg en ondersteuning, is nodig om tot een duurzame beweging te komen waarin gezondheid leidend is.
'We zien hele mooie, succesvolle ontwikkelingen in de regio’s met zeer betrokken, gemotiveerde gemeenten. MooiMaasvallei en Positief Gezond Almere zijn zeer goede voorbeelden hoe de beweging van zorg naar gezondheid in de regio’s ingevuld kan worden. Belangrijk is om deze en alle andere regio’s de regie en ruimte te geven om deze goede ontwikkelingen structureel verder te brengen. Voldoen aan de randvoorwaarden is hiervoor cruciaal,' aldus Kramers.