Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Voortzetting aangepast onderwijsprogramma voor schooluitvallers in het WOW project

Ede heeft te maken met een groep jongeren die al langere tijd geen onderwijs heeft gevolgd. De gemeente wil hierin verandering brengen en deze jongeren toch naar school krijgen. Dit gebeurt door het opleggen van een boete (last onder dwangsom) in combinatie met het aanbieden van passende scholing binnen het zogenaamde WOW-traject. Hiervoor werkt de gemeente nauw samen met Het Streek. Doel van het onderwijsprogramma is dat jongeren zich zelfstandig ontwikkelen en beter in staat zijn zelf keuzes te maken in het leven.

Gemeente Ede 8 juni 2017

Vier jaar geleden is het WOW-traject gestart. WOW staat voor ‘Waar Onderwijs Werkt’ en is een project waarin jongeren werknemersvaardigheden aanleren en begeleid worden richting werk. WOW is ondergebracht bij Scholengemeenschap Het Streek, afdeling Praktijkonderwijs. Alle inspanningen zijn erop gericht dat de leerling aansluitend op het onderwijs een optimale mate van economische zelfstandigheid kan krijgen. Het praktijkonderwijs heeft deskundigheid en ervaring in huis om jongeren op een goede manier toe te leiden naar werk.

Wethouder Johan Weijland vindt het van groot belang dat alle bewoners van Ede onderwijs krijgen en mee kunnen doen in de samenleving. “Het volgen van goed onderwijs, dat past bij de mogelijkheden en behoeften van mensen en dat zoveel mogelijk uitzicht biedt op werk, hebben wij hoog in het vaandel staan. Iedereen doet mee.”

Jongeren die al lange tijd niet naar school zijn geweest lopen een onderwijsachterstand op. Deelnemen aan een reguliere opleiding met als doel het behalen van een diploma is dan niet zomaar meer mogelijk. De groep waar het nu om gaat heeft grote achterstanden opgelopen in taal en rekenvaardigheden, dagritme en sociale omgangsvormen.

Daarom heeft de gemeente in 2016 besloten te investeren in een apart aangepast onderwijsprogramma speciaal voor deze groep jongeren. Een maatwerktraject dat aansluit bij de leeftijd, ontwikkelmogelijkheden en toekomstperspectief geeft. Het programma is flexibel en kan qua inhoud aangepast worden naar behoefte van de jongeren die deelnemen. Na een jaar zijn de resultaten dusdanig dat besloten is tot voortzetting in 2017-2018. De jongeren in het programma krijgen structuur aangeboden, maken vorderingen en geven aan dat het onderwijs programma passend is. Voor wie kan, is doorstroom naar regulier onderwijs een mogelijkheid.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.